Pyszna sałatka z drobnym makaronem do przekąszenia w pracy.
Pół szklanki makaronu typu orzo 1 cukinia 1 czerwona papryka Szczypiorek 1 ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny Słoiczek 50g miodu wielokwiatowego 1 łyżka oliwy z oliwek Sól. Pieprz |
Sos: Drobno posiekany czosnek łączymy z miodem, oliwą i sokiem z cytryny.
Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody na pół twardo.
Na patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy paprykę i drobno pokrojoną cukinię . Podsmażamy kilka minut.
Warzywa łączymy z sosem i makaronem.
Dokładnie mieszamy.
Podajemy z drobno posiekanym szczypiorkiem na ciepło lub zimno.
Smacznego!
Do sałatki polecamy też inne mini miodziki na raz, np. malinowy lub gryczany
Makaron ORZO - w kształcie i wielkości, przypomina ziarenko ryżu lub jęczmienia. Jest idealny jako składnik wielu dań, a do sałatek jest wyśmienity. W dodatku ma wiele właściwości, bo jest z mąki pszennej durum która jest bogata w witaminy z grupy B i E oraz kwas foliowy. Jest bogata w potas, cynk, żelazo oraz mangan. Wysoka zawartość błonnika przyda się osobom dbającym o linię i ma niski indeks glikemiczny. Pamiętaj tylko, żeby pilnować czasu gotowania, aby makaron orzo był al dente.