Obowiązkowa zupa na Wielkanocne przyjęcie.
100 g cebuli 3 ząbki czosnku olej 200 g wędzonego boczku 4 białe kiełbasy parzone 1 pętko kiełbasy jałowcowej 4 jajka 1,5 litra zakwasu do żuru, 1,5 litra bulionu warzywnego, 150 ml śmietany 30% sól majeranek |
Wędzony boczek wraz z kiełbasą podsmażamy na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju.
Do podgrzanego wcześniej bulionu dodajemy usmażony boczek z kiełbasą, cebulę przekrojoną na ćwiartki, majeranek oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotujemy wszystko na małym ogniu.
Do powstałego wywaru dodajemy parzoną kiełbasę.
Wlewamy zakwas.
W oddzielnym garnku gotujemy jajka na twardo.
Powstałą zupę doprawiamy chrzanem oraz śmietaną. Wszystko gotujemy przez kolejne 5-10 minut.
Gotowy żurek podajemy z jajkiem na twardo.
Smacznego!
Do żurku użyliśmy chrzanu z imbirem, a możesz zrobić z innymi smakami chrzanów, np.: tradycyjnie z tartym chrzanem
Znajdź więcej Wielkanocnych Kuchennych Inspiracji w darmowym e-booku