Wyszukaj na stronie:

Żurek Wielkanocy

02 Kwietnia 2023
Żurek Wielkanocy
60 minut
łatwe
Obiad
4 osoby

Obowiązkowa zupa na Wielkanocne przyjęcie.

Składniki

100 g cebuli

3 ząbki czosnku

olej

200 g wędzonego boczku

4 białe kiełbasy parzone

1 pętko kiełbasy jałowcowej

4 jajka

1,5 litra zakwasu do żuru,

1,5 litra bulionu warzywnego,

150 ml śmietany 30%

sól

majeranek

chrzan z imbirem (4łyżki)

Sposób przygotowania

Wędzony boczek wraz z kiełbasą podsmażamy na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju.

Do podgrzanego wcześniej bulionu dodajemy usmażony boczek z kiełbasą, cebulę przekrojoną na ćwiartki, majeranek oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotujemy wszystko na małym ogniu.

Do powstałego wywaru dodajemy parzoną kiełbasę.

Wlewamy zakwas.

W oddzielnym garnku gotujemy jajka na twardo.

Powstałą zupę doprawiamy chrzanem oraz śmietaną. Wszystko gotujemy przez kolejne 5-10 minut.

Gotowy żurek podajemy z jajkiem na twardo.

Smacznego!

Wskazówki

Do żurku użyliśmy chrzanu z imbirem, a możesz zrobić z innymi smakami chrzanów, np.: tradycyjnie z tartym chrzanem

Znajdź więcej Wielkanocnych Kuchennych Inspiracji w darmowym e-booku

Żurek Wielkanocy
Żurek Wielkanocy
Żurek Wielkanocy

Produkty, które mogą się przydać

Chrzan tarty z imbirem
Wytrawne przetwory
Chrzan tarty z imbirem
13.50 PLN
Chrzan tarty
Wytrawne przetwory
Chrzan tarty
11.50 PLN

Najnowsze przepisy

Bezalkoholowy koktajl na Wielkanoc
Bezalkoholowy koktajl na Wielkanoc
02 Kwietnia , 2023
Mini bezy śliwkowe
Mini bezy śliwkowe
02 Kwietnia , 2023
Mini deser a' la pascha
Mini deser a' la pascha
02 Kwietnia , 2023

Najnowsze aktualności

Audycja Smaki Mazowsza - o Eterno w Radio Warszawa
Czytaj więcej
Konkurs "Pożegnanie Lata"
Czytaj więcej
II Dzień Cytryn w Słoiku
Czytaj więcej

Znajdź nas:

Newsletter

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się już dziś!

Ta strona internetowa chroni twoją prywatność poprzez przestrzeganie EU General Data Protection Regulation (RODO). Nie wykorzystamy Twoich danych w żadnym celu, na który nie wyrażasz zgody. Prosimy o zgodę na korzystanie z anonimowych danych, aby poprawić jakość korzystania z naszej witryny. Polityka cookies