Wyszukaj na stronie:

Wielkanocny Mazurek

11 Kwietnia 2022
Wielkanocny Mazurek
120 minut
średnie
Deser
4-8 osób

Mazurek na ciemnym spodzie czekoladowym z powidłami śliwkowymi i masą z mascarpone. Tego ciasta nie może zabraknąć na Święta. A jak to bywa z mazurkami, im starsze tym lepsze. Tylko czy wytrwają do "po świętach"?

Składniki

100 g mąki pszennej

50 g mąki ziemniaczanej

30 g kakao

50 g cukru pudru

120 g masła schłodzonego

1 jajko

2 tabliczki czekolady białej

250 g mascarpone

Mazowieckie powidła śliwkowe

Sposób przygotowania
Kruche ciasto:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy mąkę ziemniaczaną, kakao, masło, jajka i wyrabiamy ciasto w misce.

Przygotowane ciasto formujemy w kulkę, zabezpieczamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godziny.

Formę na tartę wykładamy papierem do pieczenia.

Wyjęte z lodówki ciasto przekładamy do formy tak żeby wypełnić ją całą. Następnie ciasto nakłuwamy widelcem.

Pieczemy około 20 minut. Po upieczeniu należy wystudzić ciasto.

Na ostudzonym kruchym cieście wykładamy powidła śliwkowe a następnie przykrywamy je kremem czekoladowym.

Wszystko ozdabiamy na górze kleksami z powideł śliwkowych.

Krem:

Tabliczki czekolady łamiemy na drobne kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Następnie studzimy delikatnie czekoladę i miksujemy ją dokładnie z serkiem mascarpone do powstania jednolitej masy.

Smacznego!

Wskazówki

Do mazurka wykorzystaj różne smaki konfitur, np. przygotuj go z figową z makiem.

Znajdź więcej Wielkanocnych Kuchennych Inspiracji w darmowym e-booku

Wielkanocny Mazurek
Wielkanocny Mazurek
Wielkanocny Mazurek

Produkty, które mogą się przydać

Mazowieckie powidła śliwkowe
Konfitury
Mazowieckie powidła śliwkowe
13.00 PLN

Najnowsze przepisy

Jaglanka dyniowa z konfiturą figą z makiem
Jaglanka dyniowa z konfiturą figą z makiem
11 Kwietnia , 2022
Domowy budyń waniliowy
Domowy budyń waniliowy
11 Kwietnia , 2022
Romantyczna herbata mrożona
Romantyczna herbata mrożona
11 Kwietnia , 2022

Najnowsze aktualności

Regulamin konkursu pt.: Stwórz własny zestaw
Czytaj więcej
Wywiad w Radio Warszawa
Czytaj więcej
Targi Natura Food 2022
Czytaj więcej

Znajdź nas:

Newsletter

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się już dziś!

Ta strona internetowa chroni twoją prywatność poprzez przestrzeganie EU General Data Protection Regulation (RODO). Nie wykorzystamy Twoich danych w żadnym celu, na który nie wyrażasz zgody. Prosimy o zgodę na korzystanie z anonimowych danych, aby poprawić jakość korzystania z naszej witryny. Polityka cookies