Mazurek na ciemnym spodzie czekoladowym z powidłami śliwkowymi i masą z mascarpone. Tego ciasta nie może zabraknąć na Święta. A jak to bywa z mazurkami, im starsze tym lepsze. Tylko czy wytrwają do "po świętach"?
100 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 30 g kakao 50 g cukru pudru 120 g masła schłodzonego 1 jajko 2 tabliczki czekolady białej 250 g mascarpone |
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy mąkę ziemniaczaną, kakao, masło, jajka i wyrabiamy ciasto w misce.
Przygotowane ciasto formujemy w kulkę, zabezpieczamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godziny.
Formę na tartę wykładamy papierem do pieczenia.
Wyjęte z lodówki ciasto przekładamy do formy tak żeby wypełnić ją całą. Następnie ciasto nakłuwamy widelcem.
Pieczemy około 20 minut. Po upieczeniu należy wystudzić ciasto.
Na ostudzonym kruchym cieście wykładamy powidła śliwkowe a następnie przykrywamy je kremem czekoladowym.
Wszystko ozdabiamy na górze kleksami z powideł śliwkowych.
Tabliczki czekolady łamiemy na drobne kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Następnie studzimy delikatnie czekoladę i miksujemy ją dokładnie z serkiem mascarpone do powstania jednolitej masy.
Smacznego!
Do mazurka wykorzystaj różne smaki konfitur, np. przygotuj go z figową z makiem.
Znajdź więcej Wielkanocnych Kuchennych Inspiracji w darmowym e-booku