Bezowy deser z konfiturą różaną
Data: 15 kwietnia 2022
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Słodki, a jednocześnie delikatny jak chmurka, różany deser

Sposób przygotowania

15 minut
bardzo łatwe
Deser
4 osoby

Słodki a jednocześnie delikatny jak chmurka różany deser.

Składniki

400 g mini bezy (dostępne w większości cukierni)

250 schłodzonego mascarpone

250 ml schłodzonej śmietanki 30 %

1 płaska łyżka cukru pudru,

Konfitura z płatków róży (4 łyżki)

Sposób przygotowania

Śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy po jednej łyżeczce mascarpone i stopniowo cukier puder.

Do szklanych pucharków nakładamy po 2 łyżeczki konfitury.

Następnie do połowy pucharków nakładamy nasz krem.

Deser wykańczamy pokruszoną bezą.

Smacznego!

Wskazówki

Możesz też przygotować samemu mini bezy (zwłaszcza jeśli z innych wypieków zostają białka, u mnie to częste :) )

Składniki:
  • 2 białka
  • mała szczypta soli
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (ewentualnie ocet winny)
Sposób przyrządzania:
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Białka ubić na sztywno z solą. Następnie stopniowo dodawać drobny cukier, po 1 łyżce cały czas dokładnie oraz długo ubijając po każdej dodanej porcji cukru. Piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca.
  • Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i ubijać jeszcze przez minutę.
  • Wyłożyć na papier formując małe beziki (ok 16szt).
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 stopni C. Piec przez 45 minut. Wyłączyć piekarnik, ale pozostawić bezy w zamkniętym piekarniku do ostygnięcia (na 1 godzinę).

Możesz użyć do deseru innej konfitury ETERNO, polecamy pomarańczową (będzie mniej słodko) lub truskawkową o obniżonej zawartości cukru.

Znajdź więcej Wielkanocnych Kuchennych Inspiracji w darmowym e-booku.

Loading...