Bezowy deser z konfiturą różaną
Słodki, a jednocześnie delikatny jak chmurka, różany deser
Sposób przygotowania
Słodki a jednocześnie delikatny jak chmurka różany deser.
Składniki
400 g mini bezy (dostępne w większości cukierni) 250 schłodzonego mascarpone 250 ml schłodzonej śmietanki 30 % 1 płaska łyżka cukru pudru, Konfitura z płatków róży (4 łyżki) |
Sposób przygotowania
Śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy po jednej łyżeczce mascarpone i stopniowo cukier puder.
Do szklanych pucharków nakładamy po 2 łyżeczki konfitury.
Następnie do połowy pucharków nakładamy nasz krem.
Deser wykańczamy pokruszoną bezą.
Smacznego!
Wskazówki
Możesz też przygotować samemu mini bezy (zwłaszcza jeśli z innych wypieków zostają białka, u mnie to częste :) )
Składniki:- 2 białka
- mała szczypta soli
- 100 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny (ewentualnie ocet winny)
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
- Białka ubić na sztywno z solą. Następnie stopniowo dodawać drobny cukier, po 1 łyżce cały czas dokładnie oraz długo ubijając po każdej dodanej porcji cukru. Piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca.
- Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i ubijać jeszcze przez minutę.
- Wyłożyć na papier formując małe beziki (ok 16szt).
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 stopni C. Piec przez 45 minut. Wyłączyć piekarnik, ale pozostawić bezy w zamkniętym piekarniku do ostygnięcia (na 1 godzinę).
Możesz użyć do deseru innej konfitury ETERNO, polecamy pomarańczową (będzie mniej słodko) lub truskawkową o obniżonej zawartości cukru.
Znajdź więcej Wielkanocnych Kuchennych Inspiracji w darmowym e-booku.