Granola z owocami
Data: 13 maja 2022
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Pyszne, zdrowe śniadanie z granolą w roli głównej.

20 minut
Łatwe
Śniadanie
1 osoba

Przygotuj granolę i podawaj ją na śniadanie. Do smaku polej syropem wiśniowym.

Składniki

Na granolę:                        

1 szklanka płatków owsianych

3 łyżki ulubionych orzechów

Owoce suszone lub liofilizowane ( np. maliny, wiśnie)

Pół szklanki świeżych bądź mrożonych jagód

1 łyżka oleju

1 łyżka miodu

Dodatki:

Jogurt naturalny ewentualnie lody waniliowe

Syrop wiśniowy

Sposób przygotowania

Składniki na granolę mieszamy i odstawiamy, aż się przegryzą (około 30 minut).

W naczyniu żaroodpornym wykładamy jagody oraz warstwę granoli.

Pieczemy 30 minut w 160 stopniach. 

Podajemy na ciepło z syropem wiśniowym.

Możemy również dodać schłodzony jogurt bądź lody waniliowe.

Smacznego!

Wskazówki

Do granoli możesz użyć innych syropów - polecamy zwłaszcza smaki malinowe.

Możesz przygotować więcej granoli i podawać ją na każde śniadanie. Wtedy pomiń dodatek świeżych jagód.

Loading...