Przygotuj granolę i podawaj ją na śniadanie. Do smaku polej syropem wiśniowym.
Na granolę: 1 szklanka płatków owsianych 3 łyżki ulubionych orzechów Owoce suszone lub liofilizowane ( np. maliny, wiśnie) Pół szklanki świeżych bądź mrożonych jagód 1 łyżka oleju 1 łyżka miodu Dodatki: Jogurt naturalny ewentualnie lody waniliowe |
Składniki na granolę mieszamy i odstawiamy, aż się przegryzą (około 30 minut).
W naczyniu żaroodpornym wykładamy jagody oraz warstwę granoli.
Pieczemy 30 minut w 160 stopniach.
Podajemy na ciepło z syropem wiśniowym.
Możemy również dodać schłodzony jogurt bądź lody waniliowe.
Smacznego!
Do granoli możesz użyć innych syropów- polecamy zwłaszcza smaki malinowe.
Możesz przygotować więcej granoli i podawać ją na każde śniadanie. Wtedy pomiń dodatek świeżych jagód.