Misie obudziły się z zimowego snu i pokazały się w formie słodziutkich omletów. Mięciutkie, puszyste, delikatnie słodziutkie. Najlepiej smakują podane z konfiturami Eterno. Dla małych i dużych Łasuchów.
4 jajka |
4 czubate łyżki mąki pszennej |
2 płaskie łyżeczki cukru |
0,5 łyżeczki sody |
150ml śmietany lub maślanki |
syrop Limonka z miętą, powidła śliwkowe albo inne ulubione syropy i konfitury Eterno |
masło klarowane do smażenia |
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, smaż na patelni (ja użyłam specjalnej z wzorem miśka) delikatnie posmarowanej masłem klarowanym. Smaż do zarumienienia. Ciężko jest przerzucić omlety na drugą stronę, dlatego zdradzę Ci genialny sposób: użyj drugiej patelni, na którą przerzucisz omlety usmażone z jednej strony. Na miśkową patelnię wlej w tym czasie kolejną porcję ciasta. Podawaj polane syropem lub posmarowane powidłami Eterno.
Omlety Misie fajnie smakują podane w towarzystwie herbaty z cytrynkami z rumem i cynamonem ETERNO lub kawy z syropem cynamonowym ETERNO.