Zaserwuj sobie lekkie kontynentalne śniadanie z croissantem i konfiturą pomarańczową. Najprostszym sposobem na szybkie croissanty jest zrobienie ich z gotowego ciasta francuskiego. W sieci znajdziecie sprawdzone przepisy na domowe croissanty, ale są bardzo pracochłonne i czasochłonne. Dlatego polecam mój sprawdzony sposób na szybkie ciasteczka i niespodziewanych gości - mieć w zapasie w lodówce ciasto francuskie i konfiturki, wystarczy szybko pokroić, wrzucić do piekarnika i deser gotowy w 20 minut.
Ciasto francuskie |
Rozłóż ciasto francuskie i przekrój je wzdłuż na pół, a następnie na 4 części i każdy kwadrat przetnij po przekątnej na pół. Powinno Ci wyjść 16 trójkątów.
Na każdym kawałku połóż łyżeczkę konfitury i zwiń w rulon, zaczynając od większej podstawy trójkąta. Nadaj kształt rogailka.
Przełóż rogaliki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz e temperaturze 200 st.C przez około 15 minut.
Smacznego!
Rogaliki możesz posypać cukrem pudrem, możesz je również upiec bez nadzienia a konfiturę podać obok.
Wypróbuj różne smaki konfituri małych konfiturek.