Zdrowe i smaczne śniadanie.
0,5 szklanki płatków owsianych (zwykłych, górskich) 1,5 szklanki mleka (zwykłe, roślinne lub woda) 3 łyżeczki cukru lub cukru wanilinowego Dodatki: Owoce sezonowe |
Płatki owsiane wsyp do garnka, zalej zimną wodą, zamieszaj i wylej mętną wodę wraz z zebranymi na wierzchu resztkami twardych łusek.
Odcedzone płatki zalej mlekiem krowim lub roślinnym, dodaj odrobinę soli oraz cukier lub cukier wanilinowy. Zagotuj.
Zmniejsz ogień i gotuj, aż płatki zmiękną, przez ok. 15 minut, co chwilę mieszaj, żeby się nie przypaliło. Owsianka gęstnieje z każdą minutą.
Podawaj z ulubionymi dodatkami – konfiturą, świeżymi owocami, bakaliami, polane syropem. Nasza wersja to owoce sezonowe i syrop wiśniowy.
Smacznego!
Do owsianki możesz użyć innych syropów- polecamy zwłaszcza smaki malinowe.
Możesz przygotować wersję fit i ugotować płatki na wodzie. Możesz też dowolnie zastępować mleko każdym napojem roślinnym.