Owsianka z owocami i syropem wiśniowym
Data: 10 czerwca 2022
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Zdrowe i smaczne pierwsze śniadanie.

Sposób przygotowania

20 minut
Łatwe
Śniadanie
2 osoby

Zdrowe i smaczne śniadanie.

Składniki

0,5 szklanki płatków owsianych (zwykłych, górskich)

1,5 szklanki mleka (zwykłe, roślinne lub woda)

3 łyżeczki cukru lub cukru wanilinowego

Dodatki:

Owoce sezonowe

Syrop wiśniowy

Sposób przygotowania

Płatki owsiane wsyp do garnka, zalej zimną wodą, zamieszaj i wylej mętną wodę wraz z zebranymi na wierzchu resztkami twardych łusek.

Odcedzone płatki zalej mlekiem krowim lub roślinnym, dodaj odrobinę soli oraz cukier lub cukier wanilinowy. Zagotuj.

Zmniejsz ogień i gotuj, aż płatki zmiękną, przez ok. 15 minut, co chwilę mieszaj, żeby się nie przypaliło. Owsianka gęstnieje z każdą minutą.

Podawaj z ulubionymi dodatkami – konfiturą, świeżymi owocami, bakaliami, polane syropem. Nasza wersja to owoce sezonowe i syrop wiśniowy.

Smacznego!

Wskazówki

Do owsianki możesz użyć innych syropów - polecamy zwłaszcza smaki malinowe.

Możesz przygotować wersję fit i ugotować płatki na wodzie. Możesz też dowolnie zastępować mleko każdym napojem roślinnym.

Loading...