Sezon na bób w pełni, więc mamy propozycję na letnią sałatkę. Zobacz w jak ciekawy sposób możesz przyrządzić bób.
500 g bobu Pęczek cienkiego szczypiorku 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego Sól, pieprz |
Bób gotujemy w dużej ilości osolonej wody i obieramy.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy bób, rozgnieciony czosnek i smażymy przez kilka minut.
Toffetę odsączamy pozostawiając dwie łyżki zalewy, całość dodajemy na patelnię.
Przyprawiamy do smaku.
Rozkładamy na talerzu i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Sałatkę możemy podawać na ciepło i na zimno.
Smacznego!
500g bobu gotuj w 2 litrach wody, dodaj łyżkę soli. Od momentu zagotowania wody gotuj przez 10-20 minut. Czas gotowania bobu zależy od Twoich preferencji smakowych, im dłużej będziesz gotować tym bardziej będzie miał konsystencję pasty. Jeśli chcesz bób al dente gotuj nie dłużej niż 10 minut.