Jagodzianki z miodem
Data: 4 sierpnia 2022
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Lato nie może się obejść bez jagodzianek! Najpyszniejszy i wyczekiwany deser

155 minut*
średnie
deser
4-8 osób

* 155 minut z kilkukrotnym czekaniem na wyrośnięcie ciasta i pieczeniem
Lato nie może się obejść bez jagodzianek! Najpyszniejszy i wyczekiwany deser.

Składniki

Miód pszczeli nektarowy gryczany

2 filiżanki  jagód 

0,5 szklanki cukru 

Pół opakowania świeżych drożdży 

3 jajka 

Około 700 g mąki 

Pół kostki masła 

Pół szklanki mleka 

olej

Sposób przygotowania

Drożdże rozrabiamy z mlekiem i łyżeczką cukru - oprószamy delikatnie małą ilością mąki i odstawiamy do wyrośnięcia.

Po około 10 minutach do miski wsypujemy pozostałe składniki i 3 łyżki miodu.

Wyrabiamy przez co najmniej 15 minut.

Odstawiamy  do wyrośnięcia na 1 godzinę. Przykrywamy lnianą ściereczką.

Ciasto dzielimy na cztery porcje i kolejno rozwałkowujemy na średniej grubości placek. Rozwałkowane ciasto kroimy szklanką (tak jak na pierogi).

Nadziewamy jagodami utartymi z cukrem a następnie szczelnie zlepiamy. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy lnianą ściereczką.

Gotowe bułeczki odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na minimum 30 minut.

Pieczemy w 180 stopniach przez około 15-20 minut.

Smacznego!

Wskazówki
Zrób wersję z kruszonką.
Składniki:
4 łyżki mąki pszennej
20 g zimnego masła
1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie: mąkę wsypujemy do miski, dodajemy drobno posiekane zimne masło i rozcieramy palcami aż powstaną drobne okruszki, następnie łączymy składniki w jednolite ciasto.

Po ostatnim wyrośnięciu drożdżówek, przed samym pieczeniem, smarujemy za pomocą pędzelka rozmieszanym żółtkiem (możemy dodać do żółtka 2 łyżki mleka) i posypujemy rozdrobnioną w palcach kruszonką.

Loading...