Wyszukaj na stronie:

Pstrąg na maśle z puree kalafiorowym

10 Października 2022
Pstrąg na maśle z puree kalafiorowym
50 minut
łatwe
Obiad
2 osoby

Kuchnia Mazowsza, z uwagi na swoje płożenie, zawsze obfitowała w dania rybne.  Główną rzeką Mazowsza jest Wisła, a dzięki wylewom tworzyły się liczne starorzecza, jeziorka i dzikie stawy. Miejsc do połowu jest bardzo dużo. W Wiśle łowiono szczupaki, sandacze, certy, sumy, łososie, a nawet jesiotry. Takie ryby pojawiały się na stołach kuchni mazowieckiej. Dania z wykorzystaniem pstrąga znane są z kuchni staropolskiej, ale z uwagi na zamiłowanie do ryb słodkowodnych i tradycji coraz częściej pojawiał się na Mazowszu. Doceniono jego wartości odżywcze. Pstrąg zawiera najwięcej cennych kwasów omega-3 wśród wszystkich ryb słodkowodnych.

Na Mazowszu z ryb przyrządzano tu również różnego rodzaju potrawki i pasztety. Szczególnie popularny był pasztet ze szczupaka, dziś zastępowanego często przez pstrągi czy karpie. A jedno z najbardziej znanych dań warszawskich to raki. W Wiśle i jej dopływach raków było zatrzęsienie. Raki po warszawsku przyrządza się dusząc te skorupiaki z warzywami i koperkiem w bulionie i białym winie. A ponieważ raki są mniej dostępne i bardziej pracochłonne, dzisiaj zapraszamy na smażonego pstrąga.

Składniki

Salsa paprykowa 1 łyżka

Filet z pstrąga łososiowego 400g

Tymianek kilka gałązek

Masło 100g

Kalafior 1 szt

Ziemniaki 200g

Śmietanka 36% 100g

Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Filet z pstrąga oczyszczamy i nacieramy salsą paprykową.

Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości ziemniaki obieramy i również gotujemy.

Ugotowany kalafior i ziemniaki łączymy, dodajemy śmietankę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Ubijamy na gładkie puree.

Pstrąga zaczynamy smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju od strony skóry przez około 5 minut.

Dodajemy masło i gałązki tymianku, a filet obracamy na drugą stronę i smażymy około 5-7 minut polewając masłem rybę.

Smacznego!

Wskazówki

Rybę możesz podać z grillowanymi ziemniaczkami, sałatkąlub grillowanymi warzywami

Do obiadu przygotuj napój z dodatkiem cytrynek.

Pstrąg na maśle z puree kalafiorowym
Pstrąg na maśle z puree kalafiorowym
Pstrąg na maśle z puree kalafiorowym

Produkty, które mogą się przydać

Salsa paprykowa
Wytrawne przetwory
Salsa paprykowa
12.00 PLN

Najnowsze przepisy

Menu Świąteczne - Ciastka ślimaki z powidłami
Menu Świąteczne - Ciastka ślimaki z powidłami
10 Października , 2022
Mini tarty z budyniem i malinami
Mini tarty z budyniem i malinami
10 Października , 2022
Pieczona jaglanka z wiśniami
Pieczona jaglanka z wiśniami
10 Października , 2022

Najnowsze aktualności

Wywiad w Radio Warszawa
Czytaj więcej
Targi Natura Food 2022
Czytaj więcej
Artykuł pt.: "Zakręcony biznes"
Czytaj więcej

Znajdź nas:

Newsletter

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się już dziś!

Ta strona internetowa chroni twoją prywatność poprzez przestrzeganie EU General Data Protection Regulation (RODO). Nie wykorzystamy Twoich danych w żadnym celu, na który nie wyrażasz zgody. Prosimy o zgodę na korzystanie z anonimowych danych, aby poprawić jakość korzystania z naszej witryny. Polityka cookies