Kuchnia Mazowsza, z uwagi na swoje płożenie, zawsze obfitowała w dania rybne. Główną rzeką Mazowsza jest Wisła, a dzięki wylewom tworzyły się liczne starorzecza, jeziorka i dzikie stawy. Miejsc do połowu jest bardzo dużo. W Wiśle łowiono szczupaki, sandacze, certy, sumy, łososie, a nawet jesiotry. Takie ryby pojawiały się na stołach kuchni mazowieckiej. Dania z wykorzystaniem pstrąga znane są z kuchni staropolskiej, ale z uwagi na zamiłowanie do ryb słodkowodnych i tradycji coraz częściej pojawiał się na Mazowszu. Doceniono jego wartości odżywcze. Pstrąg zawiera najwięcej cennych kwasów omega-3 wśród wszystkich ryb słodkowodnych.
Na Mazowszu z ryb przyrządzano tu również różnego rodzaju potrawki i pasztety. Szczególnie popularny był pasztet ze szczupaka, dziś zastępowanego często przez pstrągi czy karpie. A jedno z najbardziej znanych dań warszawskich to raki. W Wiśle i jej dopływach raków było zatrzęsienie. Raki po warszawsku przyrządza się dusząc te skorupiaki z warzywami i koperkiem w bulionie i białym winie. A ponieważ raki są mniej dostępne i bardziej pracochłonne, dzisiaj zapraszamy na smażonego pstrąga.
Filet z pstrąga łososiowego 400g Tymianek kilka gałązek Masło 100g Kalafior 1 szt Ziemniaki 200g Śmietanka 36% 100g Sól i pieprz do smaku |
Filet z pstrąga oczyszczamy i nacieramy salsą paprykową.
Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości ziemniaki obieramy i również gotujemy.
Ugotowany kalafior i ziemniaki łączymy, dodajemy śmietankę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ubijamy na gładkie puree.
Pstrąga zaczynamy smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju od strony skóry przez około 5 minut.
Dodajemy masło i gałązki tymianku, a filet obracamy na drugą stronę i smażymy około 5-7 minut polewając masłem rybę.
Smacznego!
Rybę możesz podać z grillowanymi ziemniaczkami, sałatkąlub grillowanymi warzywami.
Do obiadu przygotuj napój z dodatkiem cytrynek.