Data: 13 października 2022
Gruszki w czerwonym winie
Data: 13 października 2022
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Kuchnia Mazowsza - wykwintne winne gruszki

40 minut
łatwe
deser
2-4 osoby

Na Mazowieckim szlaku kulinarnym nie może zabraknąć gruszek. Połączone z przyprawami i podane z miodem stają się z pospolitego owocu wykwintnym daniem.

Kuchnia mazowiecka największy rozkwit miała w XVI wieku, to czas kiedy pojawiły się dania staropolskie. Ulubione potrawy obficie dosmaczano korzeniami. Sprowadzono je z Nowego Świata i w tamtych czasach pojawiały się tylko na stołach zamożnych. Już wtedy też uwielbiano miód oraz miody pitne, dlatego na Mazowszu jest najwięcej staropolskich receptur ich wytwarzania.

Mazowieckie sady obfitują w różne odmiany gruszek. Pojawiają się w najróżniejszych przepisach, zarówno w daniach wytrawnych i deserach.

Bardzo oryginalnym daniem z gruszek słynie kuchnia łódzka – jest to zupa z pierdziołków, czyli gruszek ulęgałek, zaprawiana mąką i śmietaną, podawana z ziemniakami okraszonymi słoniną. Niesamowite połączenie, ale podobno smakowite.

A my zapraszamy na przepyszny deser z gruszek gotowanych w winie, podanych z miodem i waniliowymi lodami.

Składniki

Miód wielokwiatowy

Gruszki 4szt

Czerwone wino 400ml

Sok z czarnej porzeczki 200ml

Anyż 1 gwiazdka

Cynamon 1 laska

Cukier 1łyżka

Lody waniliowe

Sposób przygotowania

Gruszki obieramy kroimy na połówki i wycinamy gniazda nasienne.

Do garnka wlewamy wino, sok, dodajemy anyż, cynamon, cukier oraz gruszki.

Zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia.

Po ostudzeniu wyjmujemy gruszki i odsączamy.

Serwujemy z miodem i  lodami waniliowymi.

Smacznego!

Wskazówki

Podaj gruszki z dowolnym ulubionym miodem - wybierz tutaj

Loading...