Na Mazowieckim szlaku kulinarnym nie może zabraknąć gruszek. Połączone z przyprawami i podane z miodem stają się z pospolitego owocu wykwintnym daniem.
Kuchnia mazowiecka największy rozkwit miała w XVI wieku, to czas kiedy pojawiły się dania staropolskie. Ulubione potrawy obficie dosmaczano korzeniami. Sprowadzono je z Nowego Świata i w tamtych czasach pojawiały się tylko na stołach zamożnych. Już wtedy też uwielbiano miód oraz miody pitne, dlatego na Mazowszu jest najwięcej staropolskich receptur ich wytwarzania.
Mazowieckie sady obfitują w różne odmiany gruszek. Pojawiają się w najróżniejszych przepisach, zarówno w daniach wytrawnych i deserach.
Bardzo oryginalnym daniem z gruszek słynie kuchnia łódzka – jest to zupa z pierdziołków, czyli gruszek ulęgałek, zaprawiana mąką i śmietaną, podawana z ziemniakami okraszonymi słoniną. Niesamowite połączenie, ale podobno smakowite.
A my zapraszamy na przepyszny deser z gruszek gotowanych w winie, podanych z miodem i waniliowymi lodami.
Gruszki 4szt Czerwone wino 400ml Sok z czarnej porzeczki 200ml Anyż 1 gwiazdka Cynamon 1 laska Cukier 1łyżka Lody waniliowe |
Gruszki obieramy kroimy na połówki i wycinamy gniazda nasienne.
Do garnka wlewamy wino, sok, dodajemy anyż, cynamon, cukier oraz gruszki.
Zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
Po ostudzeniu wyjmujemy gruszki i odsączamy.
Serwujemy z miodem i lodami waniliowymi.
Smacznego!
Podaj gruszki z dowolnym ulubionym miodem - wybierz tutaj