Data: 25 października 2022
Flaczki po warszawsku
Data: 25 października 2022
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Kuchnia Mazowsza - tradycyjne, przepyszne flaczki warszawskie

240 minut
trudne
obiad
8 osób

Kuchnia Mazowsza - flaczki po warszawsku to tradycyjne danie przygotowane na bazie wołowiny z dodatkiem pulpetów z wątróbki. Najstarsi warszawiacy dokładnie pamiętają niepowtarzalny smak flaków z bazaru Różyckiego, a my dzisiaj postaramy się odtworzyć to danie w domowym zaciszu:

Składniki

Ognista salsa paprykowa 2 łyżki

Flaki wołowe 1kg

Włoszczyzna 1 szt

Cebula biała 1szt

Szponder wołowy 400g

Marchewka 2szt

Seler 0,5 szt

Pietruszka 1szt

Liść laurowy 3szt

Ziele angielskie 4 szt

Sól i pieprz do smaku 

Pulpety:

Wątróbka drobiowa 200g

Cebula 1szt

Natka pietruszki

Jajka 2szt

Bułka czerstwa 1szt

Mleko 200ml

Olej do smażenia

Sposób przygotowania

Flaki dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 20 minut. 

Bułkę zalewamy mlekiem i również odstawiamy do namoczenia. 

Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Smażymy na oleju do zrumienienia i dodajemy posiekaną w kostkę cebulę. Chwilę jeszcze razem smażymy, odstawiamy do ostygnięcia. 

Flaki odcedzamy, zalewamy ponownie zimną wodą. Zagotowujemy i dalej obgotowujemy do momentu, aż będą lekko miękkie. Przecedzamy i odstawiamy do dołożenia i dogotowania w bulionie. 

W osobnym garnku nastawiamy bulion: dodajemy szponder, umytą i obraną włoszczyznę oraz opaloną cebulę. Zagotowujemy, zbieramy szumowinę i gotujemy około godziny. 

Wątróbkę miksujemy na gładko. Dodajemy namoczoną bułkę, posiekaną natkę pietruszki oraz jajka. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, formujemy małe pulpeciki. 

Ugotowany bulion odcedzamy, dodajemy flaki gotujemy do miękkości. 

Przyprawiamy solą i pieprzem.

Na sam koniec dodajemy pulpeciki i 2 łyżki salsy paprykowej. Mieszamy delikatnie i jeszcze chwilę gotujemy.

Podajemy w miseczkach ozdobione posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Wskazówki

Do flaczków możesz użyć ulubione przyprawy i dla łagodniejszej wersji zwykłą salsę paprykową.

Możesz podać posypane startym parmezanem - tak dawniej podawano w lepszych restauracjach.

Loading...