Wyszukaj na stronie:

Clafoutis z jeżynami

12 Lipca 2016
Clafoutis z jeżynami
ok. 30min.
Łatwe
Deser
8 osób

Letnie spotkania z przyjaciółmi w ogrodzie stają się pretekstem do wymyślania nowych dań lub do urozmaicania starych przepisów. W weekend delektowaliśmy się Clafoutis z jeżynami - przepyszne, lekkie, trochę budyniowe ciasto. Nabrało jeszcze lepszego charakteru polane syropem owocowym z hibiskusem. Znika w sekundę!

Składniki
cukier puder - 100g
mleko - 300ml
domowy cukier waniliowy - 10g
jajka - 3szt.
mąka - 125g
jeżyny - 500g
syrop owocowy z hibiskusem ETERNO - 3 łyżki
Sposób przygotowania

Owoce przełóż na spód żaroodpornego naczynia nasmarowanego masłem. Najlepiej sprawdzi się tortownica lub forma do pieczenia tart.

Mąkę wymieszaj w misce z częścią mleka, dodaj cukier i jajka. Wymieszaj, dolewając stopniowo pozostałego mleka. Owoce zalej ciastem. Wstaw do nagrzanego do 190st. C. piekarnika, piecz około 20 minut. Posyp cukrem pudrem.

Podawaj polane syropem.

Clafoutis z jeżynami
Clafoutis z jeżynami
Clafoutis z jeżynami
Clafoutis z jeżynami
Clafoutis z jeżynami
Clafoutis z jeżynami

Najnowsze przepisy

Placuszki twarogowe
Placuszki twarogowe
12 Lipca , 2016
Napar z herbaty i jabłek
Napar z herbaty i jabłek
12 Lipca , 2016
Wegańska panna cotta
Wegańska panna cotta
12 Lipca , 2016

Najnowsze aktualności

Audycja Smaki Mazowsza - o Eterno w Radio Warszawa
Czytaj więcej
Konkurs "Pożegnanie Lata"
Czytaj więcej
II Dzień Cytryn w Słoiku
Czytaj więcej

Znajdź nas:

Newsletter

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się już dziś!

Ta strona internetowa chroni twoją prywatność poprzez przestrzeganie EU General Data Protection Regulation (RODO). Nie wykorzystamy Twoich danych w żadnym celu, na który nie wyrażasz zgody. Prosimy o zgodę na korzystanie z anonimowych danych, aby poprawić jakość korzystania z naszej witryny. Polityka cookies