Letnie spotkania z przyjaciółmi w ogrodzie stają się pretekstem do wymyślania nowych dań lub do urozmaicania starych przepisów. W weekend delektowaliśmy się Clafoutis z jeżynami - przepyszne, lekkie, trochę budyniowe ciasto. Nabrało jeszcze lepszego charakteru polane syropem owocowym z hibiskusem. Znika w sekundę!
cukier puder - 100g |
mleko - 300ml |
domowy cukier waniliowy - 10g |
jajka - 3szt. |
mąka - 125g |
jeżyny - 500g |
syrop owocowy z hibiskusem ETERNO - 3 łyżki |
Owoce przełóż na spód żaroodpornego naczynia nasmarowanego masłem. Najlepiej sprawdzi się tortownica lub forma do pieczenia tart.
Mąkę wymieszaj w misce z częścią mleka, dodaj cukier i jajka. Wymieszaj, dolewając stopniowo pozostałego mleka. Owoce zalej ciastem. Wstaw do nagrzanego do 190st. C. piekarnika, piecz około 20 minut. Posyp cukrem pudrem.
Podawaj polane syropem.