Data: 28 października 2022
Mazowiecka szarlotka
Data: 28 października 2022
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Kuchnia Mazowsza - przepyszna, aromatyczna szarlotka

80 minut
średnie
deser
8 osób

Kuchnia Mazowsza - przepyszna, aromatyczna szarlotka. Na Mazowszu jest zagłębie sadów, gdzie gałęzie jabłoni aż uginają się pod owocami. Według słów Marszałka: "co drugie jabłko pochodzi z Mazowsza", a według badań jest to ulubiony owoc Polaków. Znaczna część jabłek pochodzi z zagłębia grójecko-wareckiego, nazywanego „największym sadem Europy”. To dzięki szczególnemu mikroklimatowi  i staraniom wielopokoleniowych rodzin sadowników jabłka z Mazowsza są tak doskonałe. Dlatego nie może ich zabraknąć w przepisach kuchni mazowieckiej, a drugie imię jabłka to szarlotka!

Składniki

Ciasto:

Mąka pszenna 300g

Masło zimne 200g

Cukier waniliowy 1 opak 

Jajko 1 szt

Cukier 2 łyżki

Masa jabłkowa:

Syrop cynamonowo karmelowy 100ml 

Jabłka 2kg 

Cukier 2 łyżki

Sposób przygotowania
Ciasto:

Mąkę przesiewamy, wbijamy jajko. 

Dokładamy masło, które kroimy w kostkę, przy okazji mieszając z mąką.

Dodajemy cukier i cukier waniliowy.

Zagniatamy ciasto, formujemy w kulkę. Owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki.

Masa jabłkowa:

Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę i podsmażamy w rondlu razem z cukrem i syropem cynamonowo karmelowym do momentu, aż z jabłek powstanie jednolita masa. 

Wyjmujemy ciasto z lodówki i odkrajamy ⅓ i z powrotem chowamy do lodówki.

Pozostałe ciasto kroimy na 2 części, rozwałkowujemy na szerokość formy do pieczenia. 

Układamy pierwszą część ciasta na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia. 

Wykładamy jabłka. 

Przykrywamy drugą częścią ciasta.

Wyjmujemy z lodówki odłożone ciasto i ścieramy je na wierzch ciasta.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 50 minut.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Wskazówki

Wypróbuj różne smaki syropów - wybierz tutaj.

Loading...