Mazowiecka szarlotka
Kuchnia Mazowsza - przepyszna, aromatyczna szarlotka
Kuchnia Mazowsza - przepyszna, aromatyczna szarlotka. Na Mazowszu jest zagłębie sadów, gdzie gałęzie jabłoni aż uginają się pod owocami. Według słów Marszałka: "co drugie jabłko pochodzi z Mazowsza", a według badań jest to ulubiony owoc Polaków. Znaczna część jabłek pochodzi z zagłębia grójecko-wareckiego, nazywanego „największym sadem Europy”. To dzięki szczególnemu mikroklimatowi i staraniom wielopokoleniowych rodzin sadowników jabłka z Mazowsza są tak doskonałe. Dlatego nie może ich zabraknąć w przepisach kuchni mazowieckiej, a drugie imię jabłka to szarlotka!
Składniki
Ciasto:Mąka pszenna 300g Masło zimne 200g Cukier waniliowy 1 opak Jajko 1 szt Cukier 2 łyżki Masa jabłkowa:Syrop cynamonowo karmelowy 100ml Jabłka 2kg Cukier 2 łyżki |
Sposób przygotowania
Ciasto:
Mąkę przesiewamy, wbijamy jajko.
Dokładamy masło, które kroimy w kostkę, przy okazji mieszając z mąką.
Dodajemy cukier i cukier waniliowy.
Zagniatamy ciasto, formujemy w kulkę. Owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki.
Masa jabłkowa:
Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę i podsmażamy w rondlu razem z cukrem i syropem cynamonowo karmelowym do momentu, aż z jabłek powstanie jednolita masa.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i odkrajamy ⅓ i z powrotem chowamy do lodówki.
Pozostałe ciasto kroimy na 2 części, rozwałkowujemy na szerokość formy do pieczenia.
Układamy pierwszą część ciasta na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wykładamy jabłka.
Przykrywamy drugą częścią ciasta.
Wyjmujemy z lodówki odłożone ciasto i ścieramy je na wierzch ciasta.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 50 minut.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Wskazówki
Wypróbuj różne smaki syropów - wybierz tutaj.