Kuchnia Mazowsza - staropolski bigos. Rozgrzewający, sycący, idealny na jesienne, coraz krótsze i chłodniejsze dni.
Chrzan tarty 2 łyżki Boczek surowy 200 g Karczek 400 g Łopatka wołowa 200 g Kapusta kiszona 1 kg Cebula 2 szt Śliwki kalifornijskie 5 szt Borowiki suszone 20 g Chrzan Eterno 2 łyżki Ziele angielskie 5 szt Liść laurowy 2 szt Sól i pieprz do smaku Bulion 1l |
Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę.
Pozostałe mięso kroimy w kostkę centymetr na dwa centymetry.
W dużym garnku, na odrobinie oleju, zaczynamy przesmażać boczek do momentu, aż wytopi się tłuszcz.
Następnie dodajemy cebulę, przesmażamy, wsypujemy ziele angielskie, liść laurowy i dodajemy pozostałe mięso.
Chwilę dusimy podlewając połową bulionu.
Do mięsa dodajemy wodę z moczenia borowików, a grzyby kroimy na mniejsze części i dodajemy do mięsa.
Kapustę odciskamy z nadmiaru soku, kroimy i dodajemy do garnka.
Wszystko razem mieszamy, dodajemy pozostały bulion, doprawiamy solą i pieprzem.
Dusimy około 2 h i zostawiamy do wystygnięcia.
Następnego dnia kontynuujemy gotowanie, przez kolejne 2 godziny.
Na koniec dodajemy chrzan, delikatnie mieszamy.
Podajemy gorące z pieczywem.
Smacznego!
Zamiast zwykłego chrzanu, dla podkręcenia smaku dodaj chrzan z żurawiną