Data: 31 października 2022
Polędwiczka z sosem grzybowym
Data: 31 października 2022
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Kuchnia Mazowsza - Polędwiczka wieprzowa z sosem grzybowym na kotletach z kaszy gryczanej

50 minut
średnie
obiad
4 osoby

Kuchnia Mazowsza - polędwiczki z sosem grzybowym na kotletach z kaszy gryczanej.

Składniki

Karmelizowana cebulka  z żurawiną 

Polędwiczka wieprzowa 1 szt

Rozmaryn 1 gałązka

Masło 100 g 

Borowiki świeże lub mrożone 100 g

Cebula 1 szt

Śmietanka 36% 200 ml

Kasza gryczana 200 g

Bułka tarta  2 łyżki

Jajka 2 szt

Olej do smażenia 

Sól i pieprz 

Sposób przygotowania

Polędwiczkę oczyszczamy, przyprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy. 

Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości, studzimy dodajemy jajka i bułkę tartą. Wyrabiamy i formujemy okrągłe kotlety, smażymy na odrobinie oleju. 

Cebulkę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na patelni.

Dodajemy pokrojone w kostkę grzyby, chwilę smażymy, podlewamy śmietanką i redukujemy do gęstości. 

Polędwiczkę kroimy na mini steki, obsmażamy na oleju z każdej strony po kilka minut.

Dodajemy gałązkę rozmarynu, masło i smażymy jeszcze około 5 minut, polewając polędwiczkę masłem. 

Na talerzu układamy mięso i polewamy sosem. 

Kładziemy kotlety gryczane i na nie kładziemy po łyżce karmelizowanej cebulki.

Smacznego!

Wskazówki

Możesz podać polędwiczki z salsą paprykową lub chutneyem gruszkowym.

Loading...