Kuchnia Mazowsza - polędwiczki z sosem grzybowym na kotletach z kaszy gryczanej.
Karmelizowana cebulka z żurawiną Polędwiczka wieprzowa 1 szt Rozmaryn 1 gałązka Masło 100 g Borowiki świeże lub mrożone 100 g Cebula 1 szt Śmietanka 36% 200 ml Kasza gryczana 200 g Bułka tarta 2 łyżki Jajka 2 szt Olej do smażenia Sól i pieprz |
Polędwiczkę oczyszczamy, przyprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy.
Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości, studzimy dodajemy jajka i bułkę tartą. Wyrabiamy i formujemy okrągłe kotlety, smażymy na odrobinie oleju.
Cebulkę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na patelni.
Dodajemy pokrojone w kostkę grzyby, chwilę smażymy, podlewamy śmietanką i redukujemy do gęstości.
Polędwiczkę kroimy na mini steki, obsmażamy na oleju z każdej strony po kilka minut.
Dodajemy gałązkę rozmarynu, masło i smażymy jeszcze około 5 minut, polewając polędwiczkę masłem.
Na talerzu układamy mięso i polewamy sosem.
Kładziemy kotlety gryczane i na nie kładziemy po łyżce karmelizowanej cebulki.
Smacznego!
Możesz podać polędwiczki z salsą paprykową lub chutneyem gruszkowym.