Kuchnia Mazowsza - pyszny piernik przełożony Mazowieckimi Powidłami Śliwkowymi. Mazowieckie powidła śliwkowe - wpisane na listę produktów tradycyjnych - wytwarzane według staropolskiej receptury idealnie nadają się do ciast, nadając im niesamowitego smaku.
Mąka pszenna 300g Jajka 3 szt Masło 250g Cukier 200g Kakao 2 czubate łyżki Proszek do pieczenia 1 łyżeczka Miód 2 łyżki Czekolada mleczna 100g |
Dodajemy miód i kakao, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia.
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, ciągle mieszając.
Dodajemy ostudzone masło z dodatkami. Następnie dodajemy partiami wszystkie suche składniki.
Wylewamy połowę masy do keksówki i wykładamy powidła śliwkowe.
Wylewamy pozostałą część masy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni.
Pieczemy około 50 minut.
Wyciągamy piernik z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy ciasto cienkim strumieniem tworząc wzór.
Smacznego!
Możesz przygotować piernik z innymi konfiturami - polecamy pigwową lub malinową z pigwą.