Piernik Mazowiecki
Data: 1 listopada 2022
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Kuchnia Mazowsza - pyszny piernik przełożony Mazowieckimi Powidłami Śliwkowymi

80 minut
średnie
deser
8 osób

Kuchnia Mazowsza - pyszny piernik przełożony Mazowieckimi Powidłami Śliwkowymi. Mazowieckie powidła śliwkowe - wpisane na listę produktów tradycyjnych - wytwarzane według staropolskiej receptury idealnie nadają się do ciast, nadając im niesamowitego smaku.

Składniki

Mazowieckie powidła śliwkowe 

Mąka pszenna 300g

Jajka 3 szt

Masło 250g 

Cukier  200g

Kakao 2 czubate łyżki

Proszek do pieczenia 1 łyżeczka 

Miód 2 łyżki

Czekolada mleczna 100g

Sposób przygotowania
Masło rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu.

Dodajemy miód i kakao, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. 

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. 

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, ciągle mieszając.

Dodajemy ostudzone masło z dodatkami. Następnie dodajemy partiami wszystkie suche składniki. 

Wylewamy połowę masy do keksówki i wykładamy powidła śliwkowe.

Wylewamy pozostałą część masy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni.

Pieczemy około 50 minut. 

Wyciągamy piernik z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. 

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy ciasto cienkim strumieniem tworząc wzór. 

Smacznego!

Wskazówki

Możesz przygotować piernik z innymi konfiturami - polecamy pigwową lub malinową z pigwą.

Loading...