Wyszukaj na stronie:

Kulki amarantusowe z imbirem i żurawiną

04 Listopada 2022
Kulki amarantusowe z imbirem i żurawiną
15 minut
łatwe
deser
4 osoby

Deser, który uwielbiają zwłaszcza dzieciaki, w dodatku szybki, zdrowy i mega smaczny!

Składniki

70ml syropu imbirowego 

2 szklanka ekspandowanego amarantusa

Pół szklanki daktyli bez pestek

3 łyżki suszonej żurawiny

Sposób przygotowania

Najlepiej zacząć od namoczenia daktyli. 

Daktyle zalewamy ciepłą, a nawet wrzącą woda i odstawiamy do namoczenia na min 15 min. 

Po tym czasie daktyle należy odlać nadmiar wody i zmiksować daktyle do konsystencji gładkiego kremu.

Następnie do miseczki wsypujemy amarantus i dodajemy uprzednio przygotowany krem daktylowy.

Dodajemy syrop imbirowy i żurawinę. 

Masę wyrabiamy widelcem, a następnie formujemy kulki - dowolnej wielkości.

Smacznego!

Wskazówki

Do przygotowania kulek można użyć innych rozdrobnionych suszonych owoców.

Kulki możesz obtoczyć w maku lub wiórkach kokosowych.

Użyj innych smaków syropów.

Kulki amarantusowe z imbirem i żurawiną
Kulki amarantusowe z imbirem i żurawiną
Kulki amarantusowe z imbirem i żurawiną

Produkty, które mogą się przydać

Syrop imbirowy
Syropy
Syrop imbirowy
14.50 PLN

Najnowsze przepisy

Bezalkoholowy koktajl na Wielkanoc
Bezalkoholowy koktajl na Wielkanoc
04 Listopada , 2022
Mini bezy śliwkowe
Mini bezy śliwkowe
04 Listopada , 2022
Mini deser a' la pascha
Mini deser a' la pascha
04 Listopada , 2022

Najnowsze aktualności

Audycja Smaki Mazowsza - o Eterno w Radio Warszawa
Czytaj więcej
Konkurs "Pożegnanie Lata"
Czytaj więcej
II Dzień Cytryn w Słoiku
Czytaj więcej

Znajdź nas:

Newsletter

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się już dziś!

Ta strona internetowa chroni twoją prywatność poprzez przestrzeganie EU General Data Protection Regulation (RODO). Nie wykorzystamy Twoich danych w żadnym celu, na który nie wyrażasz zgody. Prosimy o zgodę na korzystanie z anonimowych danych, aby poprawić jakość korzystania z naszej witryny. Polityka cookies