Deser, który uwielbiają zwłaszcza dzieciaki, w dodatku szybki, zdrowy i mega smaczny!
70ml syropu imbirowego 2 szklanka ekspandowanego amarantusa Pół szklanki daktyli bez pestek 3 łyżki suszonej żurawiny |
Najlepiej zacząć od namoczenia daktyli.
Daktyle zalewamy ciepłą, a nawet wrzącą woda i odstawiamy do namoczenia na min 15 min.
Po tym czasie daktyle należy odlać nadmiar wody i zmiksować daktyle do konsystencji gładkiego kremu.
Następnie do miseczki wsypujemy amarantus i dodajemy uprzednio przygotowany krem daktylowy.
Dodajemy syrop imbirowy i żurawinę.
Masę wyrabiamy widelcem, a następnie formujemy kulki - dowolnej wielkości.
Smacznego!
Do przygotowania kulek można użyć innych rozdrobnionych suszonych owoców.
Kulki możesz obtoczyć w maku lub wiórkach kokosowych.
Użyj innych smaków syropów.