Omlet z mascarpone i syropem z czarnego bzu
Data: 6 listopada 2022
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Przepyszny omlet, idealny na drugie śniadanie

15 minut
łatwe
deser
2 osoby

Pyszny omlet, lekki i puszysty, polany syropem. Wybór padł na czarny bez, syrop, który jest idealny na jesień, zadba o Twoją odporność. 

Składniki

30 ml Syropu z czarnego bzu 

3 jajka

2 łyżki mąki orkiszowej

Masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania

Białka ubijamy na sztywną pianę.

Dodajemy ubitą pianę do roztrzepanych żółtek. 

Następnie do masy jajecznej przesiewamy 2 łyżki mąki. 

Delikatnie mieszamy.

Ciasto przelewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na umiarkowanym ogniu z obu stron po kilka minut.

Usmażony omlet przekładamy serkiem mascarpone i podajemy polany syropem z czarnego bzu.

Smacznego!

Wskazówki

Do tak przygotowanego omletu warto dołączyć ulubione owoce sezonowe.

Jesienią i zimą do serka dodaj maliny i wiśnie w syropie.

Użyj innych smaków syropów.

Loading...