Data: 18 listopada 2022
Tarta z pigwą i gruszką
Data: 18 listopada 2022
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Pokochaj sezonowe owoce w jesiennym cieście

30 minut
łatwe
deser
4 osoby

Pokochaj sezonowe owoce w jesiennym cieście z przepyszną gruszką i jeszcze lepszą pigwą. Ciasto jest łatwe i szybkie do wykonania, idealne na weekendowy deser.

Składniki

4 łyżki pigwy w syropie

2 gruszki

Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej

2-3 łyżki cukru

1 op. cukru wanilinowego

150 g masła

1 jajko + 1 żółtko

spora szczypta soli

Masa budyniowa:

1 i 1/2 szklanki mleka

2 łyżki cukru

1 op. budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru

50 g masła

Sposób przygotowania

Ciasto:

Suche składniki mieszamy w misce lub na stolnicy z mokrymi i wyrabiamy ciasto.

Formujemy kulkę i ciasto odkładamy do schłodzenia na 15 minut.

Ciasto rozwałkujemy i wkładamy nim formę na tartę.

Nakłuwamy widelcem. Rozkładamy pigwę w syropie, a następnie pokrojoną w plastry gruszkę.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy aż do zarumienienia około 20 min.

Masa:

Budyń przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.

Po wystudzeniu do budyniu dodajemy masło i blendujemy, do uzyskania puszystego kremu.

Wykładamy na wystudzone ciasto.

Wierzch ozdabiamy świeżą, bardzo dojrzałą gruszką i pigwą ze słoiczka.

Smacznego!

Wskazówki

Pamiętaj, żeby składniki miały temperaturę pokojową. Wyjmij wcześniej masło, żeby było miękkie i łatwo połączyło się z budyniem.

Do tarty dodawaj na wymianę inne owoce w syropie: maliny lub wiśnie. 

Loading...