Pokochaj sezonowe owoce w jesiennym cieście z przepyszną gruszką i jeszcze lepszą pigwą. Ciasto jest łatwe i szybkie do wykonania, idealne na weekendowy deser.
4 łyżki pigwy w syropie 2 gruszki Ciasto:2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej 2-3 łyżki cukru 1 op. cukru wanilinowego 150 g masła 1 jajko + 1 żółtko spora szczypta soli Masa budyniowa:1 i 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 op. budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru 50 g masła |
Ciasto:
Suche składniki mieszamy w misce lub na stolnicy z mokrymi i wyrabiamy ciasto.
Formujemy kulkę i ciasto odkładamy do schłodzenia na 15 minut.
Ciasto rozwałkujemy i wkładamy nim formę na tartę.
Nakłuwamy widelcem. Rozkładamy pigwę w syropie, a następnie pokrojoną w plastry gruszkę.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy aż do zarumienienia około 20 min.
Masa:
Budyń przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
Po wystudzeniu do budyniu dodajemy masło i blendujemy, do uzyskania puszystego kremu.
Wykładamy na wystudzone ciasto.
Wierzch ozdabiamy świeżą, bardzo dojrzałą gruszką i pigwą ze słoiczka.
Smacznego!
Pamiętaj, żeby składniki miały temperaturę pokojową. Wyjmij wcześniej masło, żeby było miękkie i łatwo połączyło się z budyniem.
Do tarty dodawaj na wymianę inne owoce w syropie:maliny lub wiśnie.