Przepyszne jesienne ciastka z malinami ze słoiczka, które przeniosą Cię, chociaż na chwilkę, do letnich, ciepłych dni...
Składniki: 150ml malin w syropie Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej 2-3 łyżki cukru 1 op. cukru wanilinowego 150 g masła 1 jajko + 1 żółtko spora szczypta soli Masa budyniowa: 1 i 1/2 szkl. mleka 2 łyżki cukru 1 op. budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru 50 g masła |
Suche składniki mieszamy w misce lub na stolnicy z mokrymi i wyrabiamy ciasto.
Następnie ciasto odkładamy do schłodzenia.
Ciasto dzielimy na kilka porcji i wałkujemy na cienkie koła.
Wypełniamy nimi spody do mini tart.
Nakłuwamy widelcem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy, aż do zarumienienia.
Budyń przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
Po wystudzeniu do budyniu dodajemy masło i blendujemy.
Wystudzone tarty napełniamy kremem budyniowym oraz malinami w syropie.
Smacznego!
Tarty możesz przygotować z wiśniami z rumem.