Menu Świąteczne - Ciastka ślimaki z powidłami
Data: 6 grudnia 2022
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Menu Świąteczne - pomysł na deser, ciastka ślimaki z mazowieckimi powidłami śliwkowymi

30 minut
bardzo łatwe
deser
4 osoby

Menu Świąteczne - pomysł na deser, ciastka ślimaki z mazowieckimi powidłami śliwkowymi. Szybkie, proste, smaczne, chrupiące!

Składniki

180 g Mazowieckich powideł śliwkowych

Ciasto francuskie

żółtko

Sposób przygotowania

Ciasto francuskie rozwijamy na blasze.

Równomiernie rozprowadzamy mazowieckie powidła śliwkowe, a następnie zwijamy ciasto w rulon.

Kroimy rulon w grube paski i układamy ”ślimaki”, zostawiając przynajmniej 3 cm przestrzeni między ciastkami.

Smarujemy roztrzepanym żółtkiem.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 200 stopniach przez 15-20 minut.

Smacznego!

Wskazówki

Do przygotowania ślimaków można użyć dowolną, ulubioną konfiturę Eterno.

Loading...