Pieczony karp z płatkami migdałowymi i chutney’em gruszkowym
Data: 20 grudnia 2022
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Menu Świąteczne - podaj pieczonego karpia na świąteczny obiad

Sposób przygotowania

50 minut
średnie
obiad
2 osoby

Menu Świąteczne - podaj pieczonego karpia na świąteczny obiad. Zamarynowany w chutneyu gruszkowym będzie smakował obłędnie.

Składniki

2 duże kawałki karpia

Chutney gruszkowy 150g

pół szklanki płatków migdałowych

4 średnie ziemniaki

1 cebula

sól, pieprz

Sposób przygotowania

Kawałki karpia myjemy pod bieżącą wodą, oczyszczamy i osuszamy.

Rybę przyprawiamy solą i pieprzem, skraplamy sokiem z cytryny.

Dodajemy Chutney gruszkowy i odstawiamy do lodówki na 6 godzin. 

Przed pieczeniem naczynie żaroodporne wykładamy talarkami ziemniaczanymi i pokrojoną cebulą.

Na wierzchu układamy  kawałki karpia.

Posypujemy obficie płatkami migdałowymi. Pieczemy w 180 st. C przez 30 min.

Smacznego!

Wskazówki

Możesz zwiększyć ilość porcji - połówki całego karpia możesz upiec na blasze, zwiększ proporcjonalnie ilość dodatków

Loading...