Menu Świąteczne - podaj pieczonego karpia na świąteczny obiad. Zamarynowany w chutneyu gruszkowym będzie smakował obłędnie.
2 duże kawałki karpia pół szklanki płatków migdałowych 4 średnie ziemniaki 1 cebula sól, pieprz |
Kawałki karpia myjemy pod bieżącą wodą, oczyszczamy i osuszamy.
Rybę przyprawiamy solą i pieprzem, skraplamy sokiem z cytryny.
Dodajemy Chutney gruszkowy i odstawiamy do lodówki na 6 godzin.
Przed pieczeniem naczynie żaroodporne wykładamy talarkami ziemniaczanymi i pokrojoną cebulą.
Na wierzchu układamy kawałki karpia.
Posypujemy obficie płatkami migdałowymi. Pieczemy w 180 st. C przez 30 min.
Smacznego!
Możesz zwiększyć ilość porcji - połówki całego karpia możesz upiec na blasze, zwiększ proporcjonalnie ilość dodatków