Świąteczny śledź z karmelizowaną cebulką
Data: 14 grudnia 2022
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Menu Świąteczne - na Wigilię jako przystawkę przygotuj śledzia

Sposób przygotowania

15 minut + moczenie i przegryzanie
łatwe
przekąska
4 osoby

Menu Świąteczne - danie bez którego nie mogłaby się odbyć Wigilia - śledź w słodko-ostrej cebulce.

Składniki

4 plastry śledzia a’la matjas w zalewie solankowej

Karmelizowana cebulka z żurawiną 200g

Sól, pieprz i cytryna

Sposób przygotowania

Płaty śledziowe zalewamy myjemy, zalewamy wodą lub mlekiem i odstawiamy na min. 2 godziny. Następnie odsączamy je i kroimy w kwadraty lub paseczki. Delikatnie oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy cytryną.

Przyprawione śledzie mieszamy z całą zawartością słoiczka karmelizowanej cebulki z żurawiną.

Odstawiamy do lodówki na 12 do 24 godzin, dla lepszego przeniknięcia smaków.

Smacznego!

Wskazówki

Śledzie możesz przechowywać w słoiku, a przed podaniem wyłóż je na półmisek, równomiernie rozkładając z cebulką.

Loading...