Bardzo okazały tort składający się z kakaowego biszkoptu, kremu maślanego i cudownych aromatycznych wiśni z rumem. Ze względu na spory dodatek alkoholu, jest to przepis typowo dla dorosłych. Jeśli jednak pominiecie dodatek wódki do kremu lub zastąpicie ją czymś innym, z powodzeniem tort nada się również dla dzieci.
Biszkopt: |
mąka - 5 łyżek |
jajka - 8 |
cukier - 8 łyżek |
kakao - 3 łyżki |
proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczki |
Krem: |
wiórki kokosowe - 150g |
wódka czysta - 150ml |
masło - 250g |
cukier puder - 120g |
jajko - 1szt. |
Wiśnie z rumem ETERNO - 1 słoiczek |
Wiórki kokosowe zalej wódką, przykryj i odstaw na godzinę. W tym czasie przygotuj ciasto.
Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszaj. Z białek ubij sztywną pianę, delikatnie zmieszaj z ciastem. Przełóż ciasto do średniej tortownicy, wysmarowanej masłem, wstaw na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 st.C.
Masło utrzyj z połową cukru, dodaj jajo ubite na parze, wymieszaj z wiórkami kokosowymi i wódką. Upieczone, wystudzone ciasto przekrój na 2 krążki. Nasącz syropem ze słoiczka z wiśniami. Na jednym rozsmaruj połowę kremu kokosowego, przykryj drugim blatem, posmaruj resztą kremu.
Udekoruj wiśniami.