Idealne na śniadanie, podwieczorek, albo jako przekąska, kiedy masz ochotę na coś pysznego. Słodziutkie omleciki z ulubionymi dodatkami. Spróbujcie koniecznie z wiśniami w syropie.
jajka - 2 |
mąka pszenna - 2 łyżki |
cukier - 1 łyżka |
masło klarowane - do smażenia |
Wiśnie z rumem ETERNO - 1 słoiczek |
Ubij pianę z białek. Żółtka wymieszaj z mąką i cukrem na gładką masę, delikatnie połącz z ubitą pianą. Rozgrzej patelnię, dodaj masło, żeby się rozpuściło i zmniejsz temperaturę palnika. Nakładaj łyżką ciasto na patelnię, wyrównaj, żeby powstały równe, okrągłe omleciki. Smaż z dwóch stron, powoli, aż się zarumienią.
Podawaj na ciepło, z wiśniami w syropie.