Kopytka z chorizo i salsą paprykową
Data: 23 lutego 2023
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Pyszne danie obiadowe w którym odnajdziesz połączenie tradycji polskiej i hiszpańskie

40 minut
łatwe
Obiad
2 osoby

Pyszne danie obiadowe w którym odnajdziesz połączenie tradycji polskiej i hiszpańskie. To połączenie tradycyjnej kuchni polskiej z sycącymi kopytkami z tradycyjnym hiszpańskim produktem jakim jest kiełbasa chorizo. Jest to wyrób z wieprzowiny mocno dosmaczony wędzoną papryką. Chorizo wyróżnia się w kuchni hiszpańskiej intensywnym aromatem i to nas zachęciło, żeby dodać do dania równie wyrazistą w smaku salsę paprykową. Dostępne są różne odmiany chorizo, surowe, wędzone. Bez względu, które uda się kupić w Polsce, danie na pewno wyjdzie bardzo smaczne.

Składniki

1 kg ziemniaków

1 jajko

200 g mąki

kiełbasa chorizo

sól

kolendra

Salsa paprykowa

Sposób przygotowania

Do przygotowania dania będą potrzebne:

- ziemniaki, mąka, jajko, sól, kiełbasa chorizo, salsa paprykowa, kolendra 

 

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po odcedzeniu studzimy.

 Do miski z ostudzonymi ziemniakami dodajemy: mąkę, jajko, sól.

 

Składniki wyrabiamy najpierw widelcem, a potem dłonią do uzyskania jednolitego, odrywającego się od ręki ciasta. W tradycyjnym przepisie, ziemniaki należy rozgnieść praską, natomiast można zastąpić ją widelcem.

 Wyrobione ciasto dzielimy na sześć porcji i z każdej z nich formujemy wałeczki, oprószając je mąką. Z każdego wałeczka odcinamy dowolnej wielkości kopytka. 

 

Kluski gotujemy partiami w osolonej wodzie, aż do wypłynięcia na powierzchnię. Kopytka wyławiamy do durszlaka lub łyżką cedzakową na talerz. 

 

Kiełbasę chorizo kroimy w plastry i podsmażamy na patelni.

 

Do kopytek dodajemy chorizo i salsę paprykową. Danie posypujemy kolendrą.

Smacznego!

Wskazówki

W przepisie można użyć suszonej kolendry. A jeśli nie lubi się kolendry można zamienić na natkę pietruszki.

Dla zaostrzenia smaku można dodać Ognistą Salsę Paprykową.

Do obiadu przygotuj napój z dodatkiem cytrynek.

Loading...