Pyszne danie obiadowe w którym odnajdziesz połączenie tradycji polskiej i hiszpańskie. To połączenie tradycyjnej kuchni polskiej z sycącymi kopytkami z tradycyjnym hiszpańskim produktem jakim jest kiełbasa chorizo. Jest to wyrób z wieprzowiny mocno dosmaczony wędzoną papryką. Chorizo wyróżnia się w kuchni hiszpańskiej intensywnym aromatem i to nas zachęciło, żeby dodać do dania równie wyrazistą w smaku salsę paprykową. Dostępne są różne odmiany chorizo, surowe, wędzone. Bez względu, które uda się kupić w Polsce, danie na pewno wyjdzie bardzo smaczne.
1 jajko 200 g mąki kiełbasa chorizo sól kolendra |
Do przygotowania dania będą potrzebne:
- ziemniaki, mąka, jajko, sól, kiełbasa chorizo, salsa paprykowa, kolendra
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po odcedzeniu studzimy.
Do miski z ostudzonymi ziemniakami dodajemy: mąkę, jajko, sól.
Składniki wyrabiamy najpierw widelcem, a potem dłonią do uzyskania jednolitego, odrywającego się od ręki ciasta. W tradycyjnym przepisie, ziemniaki należy rozgnieść praską, natomiast można zastąpić ją widelcem.
Wyrobione ciasto dzielimy na sześć porcji i z każdej z nich formujemy wałeczki, oprószając je mąką. Z każdego wałeczka odcinamy dowolnej wielkości kopytka.
Kluski gotujemy partiami w osolonej wodzie, aż do wypłynięcia na powierzchnię. Kopytka wyławiamy do durszlaka lub łyżką cedzakową na talerz.
Kiełbasę chorizo kroimy w plastry i podsmażamy na patelni.
Do kopytek dodajemy chorizo i salsę paprykową. Danie posypujemy kolendrą.
Smacznego!
W przepisie można użyć suszonej kolendry. A jeśli nie lubi się kolendry można zamienić na natkę pietruszki.
Dla zaostrzenia smaku można dodać Ognistą Salsę Paprykową.
Do obiadu przygotuj napój z dodatkiem cytrynek.