Pyszne, puchate omlety. Dla dzieci i starszych łasuchów. Do podania na śniadanie lub jako przekąska. Oryginalna nazwa to Japanese Hotcakes, czyli Japońskie ciepłe bułeczki. Naleśniki w stylu japońskim są tak puszyste, że ślinka cieknie na sam widok.Koniecznie spróbujcie!
maślanka - 150ml |
jajka - 2szt. |
cukier - 40g |
ekstrakt waniliowy - 1/2 łyżeczki |
sól - 1/2 łyżeczki |
mąka - 240g |
proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki |
soda oczyszczona - 1/4 łyżeczki |
powidła śliwkowe ETERNO |
Wymieszaj jajka, maślankę, cukier, ekstrakt waniliowy i sól. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sodę i ponownie wymieszaj.
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i rozpuść masło, wysmaruj foremki wewnątrz masłem i rozłóż na patelni. Napełnij foremki ciastem maksymalnie do połowy, z jednej strony smaż ok. 4 minuty, ostrożnie przekręć na drugą stronę i smaż ok. 3-4 minuty.
Warto sprawdzić pierwszego placka, czy nie jest surowy w środku, żeby w razie czego przy następnych nałożyć mniej ciasta albo dłużej smażyć.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.