Świetny pomysł na pyszną kolację, obiad, przekąskę, na wszystko! Faszerowane bakłażany to szybki i prosty sposób na urozmaicenie jadłospisu.
2 bakłażany 200g sera pleśniowego koziego Kiść pomidorków cherry Sól Pieprz Papryka oregano |
Bakłażana kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy środek i obficie solimy z każdej strony. Pozostawiamy do spocenia na około 10-30 min.
W międzyczasie przygotowujemy farsz. Kroimy ser w drobną kostkę, a pomidorki przekrawamy na cztery cząstki. Do farszu dodajemy przyprawy, oliwę i salsę paprykową i mieszamy.
Bakłażany umieszczamy w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym i wypełniamy farszem.
Pieczemy w 200 st przez 40 min.
Podajemy z natką pietruszki.
Smacznego!
Do posypania można użyć dowolnych ziół. Świetnie sprawdzi się kolendra.