Faszerowane bakłażany z salsą paprykową
Data: 24 marca 2023
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Świetny pomysł na pyszną kolację lub urozmaicenie imprezowego stołu

Sposób przygotowania

60 minut
łatwe
obiad, kolacja
2 osoby

Świetny pomysł na pyszną kolację, obiad, przekąskę, na wszystko! Faszerowane bakłażany to szybki i prosty sposób na urozmaicenie jadłospisu. 

Składniki

2 bakłażany 

200g sera pleśniowego koziego

Kiść pomidorków cherry

Sól

Pieprz

Papryka

oregano

Salsa paprykowa


Sposób przygotowania

Bakłażana kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy środek i obficie solimy z każdej strony. Pozostawiamy do spocenia na około 10-30 min.

W międzyczasie przygotowujemy farsz. Kroimy ser w drobną kostkę, a pomidorki przekrawamy na cztery cząstki. Do farszu dodajemy przyprawy, oliwę i salsę paprykową i mieszamy.

Bakłażany umieszczamy w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym i wypełniamy farszem.

Pieczemy w 200 st przez 40 min.

Podajemy z natką pietruszki.

Smacznego!

Wskazówki

Do posypania można użyć dowolnych ziół. Świetnie sprawdzi się kolendra.

Loading...