Pieczony/grillowany camembert z syropem żurawinowym
Data: 24 marca 2023
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Doskonały pomysł na przepyszną codzienną kolację

15 minut
łatwe
grill, drugie śniadanie, kolacja
4 osoby

Doskonały pomysł na dodatek do grilla lub przepyszną codzienną kolację. Błyskawiczny przepis na przepyszny ser pleśniowy z dodatkiem orzechów i syropu.

Składniki

2 bakłażany 

Dwa krążki sera pleśniowego

Garść orzechów włoskich

Syrop żurawinowy z ziołami


Sposób przygotowania

Orzechy siekamy na nierówne kawałki.

Ser nacinamy w kratkę. W powstałe otwory wciskamy orzechy, reszta zatopi się do środka podczas pieczenia.

Pieczemy w 200 st przez 20 min na funkcji termoobieg.

Po upieczeniu polewamy syropem żurawinowym z ziołami.

Smacznego!

Wskazówki

W sezonie letnim polecamy przyszykować ser na grillu. Ponacinany ser z dodatkiem orzechów wystarczy owinąć papierem do pieczenia, aby ser nie wyciekł. Można również ugrillować ser bez nacinania (nie trzeba wtedy owijać go w papier). Po zdjęciu camemberta z kratki posypać świeżo pokrojonymi orzechami i polać syropem. Można użyć ulubionych orzechów. 

Loading...