Przepyszne, tradycyjne kruche ciasteczka, które najlepiej smakują podane z konfiturami ETERNO. Ciastka warto mieć w słoiku dla niespodziewanych gości, ponieważ szczelnie zamknięte zachowują kruchość przez długie dni. Istnieje jednak niebezpieczeństwo, że znikną ze słoika, zanim w domu pojawią się goście...;-)
360g mąki pszennej |
100g cukru pudru |
16g cukru wanilinowego |
200g zimnego masła |
słoiczek ulubionej konfitury ETERNO |
Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Z mąki, cukru, cukru wanilinowego, masła i żółtek zagnieć zwarte, elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,5cm, podsypując mąką, żeby nie przywierało do stolnicy. Foremkami o dowolnych kształtach wycinaj ciasteczka i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka możesz smarować konfiturą przed pieczeniem lub nakładać odrobinę po upieczeniu i wystudzeniu. Wybór należy do Ciebie :-) Blachę włoż do piekarnika na ok. 10-12 minut. Wystudź na kratce.
Kruche ciasteczka doskonale smakują podane w towarzystwie herbaty z cytrynkami z rumem i cynamonem ETERNO lub kawy z syropem cynamonowym ETERNO.