Sałatka ze świeżych warzyw z gorgonzolą
Data: 12 kwietnia 2023
Kategoria: Kuchenne inspiracje

Świeże i chrupiące warzywa z pleśniowym serem, polane słodko - kwaśnym dressingiem

15 minut
łatwe
kolacja
2 osoby

Świeże i chrupiące warzywa z pleśniowym serem, polane słodko - kwaśnym dressingiem to idealne połączenie smaku z lekkością. Doskonale nada się na delikatną kolację.

Składniki

Jedna główka sałaty rzymskiej

Garść pomidorków koktajlowych

100 g gorgonzoli

garść orzechów włoskich

Dressing:

15 ml soku pigwowego

10 ml sosu sojowego

łyżeczka papryki wędzonej słodkiej

20 ml oliwy z oliwy

Sposób przygotowania

Sałatkę kroimy lub rwiemy do salaterki, dokładamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojoną w kostkę gorgonzolę i orzechy włoskie.

Następnie mieszamy wszystkie składniki dressingu. Najłatwiej wymieszać w słoiku, energicznie wstrząsając.

Polewamy sosem sałatkę i delikatnie mieszamy.

Smacznego!

Wskazówki

Do wykonania sałatki można użyć delikatniejszej sałaty roszponki i papryki słodkiej zamiast wędzonej.

Loading...