Świeże i chrupiące warzywa z pleśniowym serem, polane słodko - kwaśnym dressingiem to idealne połączenie smaku z lekkością. Doskonale nada się na delikatną kolację.
Jedna główka sałaty rzymskiej Garść pomidorków koktajlowych 100 g gorgonzoli garść orzechów włoskich Dressing: 10 ml sosu sojowego łyżeczka papryki wędzonej słodkiej 20 ml oliwy z oliwy |
Sałatkę kroimy lub rwiemy do salaterki, dokładamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojoną w kostkę gorgonzolę i orzechy włoskie.
Następnie mieszamy wszystkie składniki dressingu. Najłatwiej wymieszać w słoiku, energicznie wstrząsając.
Polewamy sosem sałatkę i delikatnie mieszamy.
Smacznego!
Do wykonania sałatki można użyć delikatniejszej sałaty roszponki i papryki słodkiej zamiast wędzonej.