Łatwy i szybki sposób na zdrowe śniadanie - placuszki twarogowe polane sezonowym syropem z czarnego bzu, który doda wyrazistości i nada głębszego smaku.
250 g tłustego twarogu
1 jajko
2 łyżki mąki orkiszowej
garść suszonej morwy
pół szklanki borówek
1 jabłko
1 łyżka klarowanego masła
Do miski dodajemy ser, jajko i mąkę.
Dokładnie wyrabiamy drewnianą łyżką, aż masa będzie gładka.
Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni, na maśle klarowanym przez około 2 minuty z każdej strony.
Podajemy z suszoną morwą i owocami.
Polewamy syropem z czarnego bzu.
Smacznego!
Do placuszków możemy również użyć innych syropów Eterno i owoców.
Suszoną morwę znajdziecie w zestawie z Milanówka oraz w naszym sklepie internetowym Allegro.