Bostock to najlepszy sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Bostok oryginalnie to podwójnie zapieczona brioszka, bo najpierw się ją piecze, a następnie polewa sokiem, smaruje kremem migdałowym i raz jeszcze zapieka. A letnio-jesiennego smaku nadają owoce, które możecie wykorzystać mrożone, ze słoiczka, suszone… Zachęcam do własnych eksperymentów i wykorzystania różnych konfitur i owoców w syropie od ETERNO 😊
pół chałki (powinna być lekko czerstwa )
100 g masła w temperaturze pokojowej
jajko
100 g mąki migdałowej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka cukru
płatki migdałowe
Masło ucieramy i stopniowo dodajemy cukier, mąkę migdałową i pszenną - mieszamy.
Na koniec dodajemy jajko i mieszamy z pomocą miksera do powstania jednolitej puszystej masy.
Powstały krem rozsmarowujemy na chałkach i pieczemy przez 15-20 minut, aż krem się zarumieni.
Podajemy ciepłe z wiśniami w rumie i z płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Możesz zastąpić wiśnie malinami w syropie.