Wyszukaj na stronie:

18 Grudnia 2023
Piernik
120 minut
trudne
deser
6-8 osób

Tradycyjny piernik urozmaicony konfiturą figa z makiem.

Składniki

Konfitura figa z makiem

250 g mąki

2 jajka

¾ szklanki cukru

pół kostki masła

pół szklanki śmietany

1 łyżka kakao

2 łyżka przyprawy do pierników

2 łyżki miodu

1 łyżka sody oczyszczonej

tabliczka gorzkiej czekolady

2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

Masło roztapiamy i studzimy. Do masła dajemy cukier, żółtka i miód.

Miksujemy na puszystą masę. Dodajemy mąkę, śmietaną i przyprawy(kakao, piernikowa, soda oczyszczona) –dokładnie mieszamy. 

Białka miksujemy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą. 

Piernik pieczemy w 170 stopniach przez 50-50 minut. Do suchego patyczka.

Po wystudzeniu przekrajamy piernik na 2-3 części i przekładamy konfiturą figa z makiem.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej , dodajemy cukier puder i ucieramy.

Polewamy gotowe ciasto.

Dekorujemy w dowolny sposób.

Smacznego!

Wskazówki

Możesz przełożyć piernik powidłami śliwkowymilub konfiturą pigwową.

Piernik
Piernik
Piernik

Produkty, które mogą się przydać

Konfitura figowa z makiem - o obniżonej zawartości cukru
Konfitury
Konfitura figowa z makiem - o obniżonej zawartości cukru
15.10 PLN

Najnowsze przepisy

Makaron z sosem orzechowym
Makaron z sosem orzechowym
18 Grudnia , 2023
Wafle przekładane kremem kokosowym
Wafle przekładane kremem kokosowym
18 Grudnia , 2023
Placuszki bananowe
Placuszki bananowe
18 Grudnia , 2023

Najnowsze aktualności

Audycja Smaki Mazowsza - o Eterno w Radio Warszawa
Czytaj więcej
Konkurs "Pożegnanie Lata"
Czytaj więcej
II Dzień Cytryn w Słoiku
Czytaj więcej

Znajdź nas:

Newsletter

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się już dziś!

Ta strona internetowa chroni twoją prywatność poprzez przestrzeganie EU General Data Protection Regulation (RODO). Nie wykorzystamy Twoich danych w żadnym celu, na który nie wyrażasz zgody. Prosimy o zgodę na korzystanie z anonimowych danych, aby poprawić jakość korzystania z naszej witryny. Polityka cookies