Bardzo szybki mazurek, wystarczy zrobić kruche ciasto, a resztę wykończysz w mig. Jest pyszny, nie przesłodzony, i wiadomo - smakuje najlepiej po paru dniach.
Kruche ciasto: |
mąka pszenna - 175g |
zimne masło, pokrojone w kostkę - 100g |
cukier puder - 50g |
żółtko - 1szt |
kwaśna śmietana 18% - 1/2 łyżki |
Na wierzch: |
Śliwella - konfitura śliwkowo - czekoladowa ETERNO |
czekolada toffi |
Mąkę przesiej, dodaj masło, na środek wbij żółtko, dodaj cukier puder i śmietanę. Wymieszaj, szybko zagnieć. Owiń w folię i włóż do lodówki na 1-2 godziny.
Po schłodzeniu, rozwałkuj ciasto, odłóż trochę na zrobienie rantu. Przygotuj tortownicę o średnicy 24-25cm, wyłóż papierem. Przełóż ciasto, wylep spód i brzegi tortownicy.
Piecz w temperaturze 200st.C około 20 minut do uzyskania jasnozłotego koloru. Kruche ciasto musi być dobrze wypieczone.
Po wystudzeniu ciasta, na środek wyłóż cały słoiczek konfitury, rozprowadź równomiernie i dowolnie udekoruj. Ja użyłam czekolady toffi, roztopiłam ją w misce, umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą i polałam wierzch mazurka.
UWAGI: Przepis na kruche ciasto pochodzi z książki Moje Wypieki i Desery Dorota Świątkowska Zmodyfikowałam ten przepis o gotową konfiturę ETERNO, bo jest tak pyszna, że nie ma potrzeby dodatkowo przyrządzać konfitury. Mazurek możesz jest ciastem całorocznym, nie musisz rezerwować dla niego wyłącznie czasu Wielkiej Nocy, nadaje się na każdą okazję.
Do masy możesz użyć innej konfitury owocowej, myślę, że świetnie się sprawdzą np. powidła śliwkowe ETERNO, Truskawella czy kwaskowa, bardzo wyrazistą w smaku konfitura pigwowa ETERNO.