Mięciutki, intensywnie bananowy chlebek, do przygotowania na szybko na drugie śniadanie lub podwieczorek. Delikatnie słodki i mocno wilgotny. Spróbujcie koniecznie!
banany - 3 dojrzałe |
jajko - 1szt. |
roztopione masło - 75g |
cukier - 120g |
ekstrakt waniliowy - 1/2 łyżeczki |
sól - szczypta |
mąka - 240g |
soda oczyszczona - 1 łyżeczka |
Masło bananowe |
Wymieszaj mąkę z sodą i przesiej przez sito. W naczyniu wymieszaj roztopione masło, rozgniecione banany, cukier, lekko roztrzepane jajko i wanilię. Dodaj mąkę wymieszaną z sodą i szczyptę soli. Krótko wymieszaj widelcem do połączenia składników.
Ciasto przełóż do formy keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej maką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 50min. w piekarniku nagrzanym do 170st.C.
Podawaj z Masłem bananowym ETERNO.