Kto nie lubi naleśników? Ja nie znam takiej osoby. Dzisiaj polecam Wam je w nieco innym wydaniu. Ze słodkim twarożkiem i konfiturą truskawkowo-czekoladową, podane jak sushi. Pyszna imprezowa przekąska lub deser.
mąka - 240g |
jajka - 2szt. |
woda - 200ml |
mleko - 160ml |
sól - szczypta |
olej - do smażenia |
ser biały - 200g |
śmietana - 2 łyżki |
cukier - 2 łyżki |
Truskawella - truskawki w czekoladzie ETERNO - 1 słoiczek |
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę.
Wymieszaj mleko, wodę i żółtka. Dodawaj stopniowo mąkę. Mieszaj aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
Dodaj sól i pianę z białek i ponownie dokładnie wymieszaj. Ciasto odstaw na godzinę. Na patelni rozgrzej olej, ciasto nalewaj chochlą na patelnie, smaż na zloto z dwóch stron.
Ser rozgnieć widelcem, dodaj cukier i śmietanę, wymieszaj.
Na każdego naleśnika nałóż cienką warstwę sera i Truskawelli, rozsmaruj równomiernie. Zwiń jak roladę. Krój wpoprzek jak sushi.