Wyszukaj na stronie:

Mazurek pomarańczowy

23 Marca 2018
Mazurek pomarańczowy
ok. 2h
Średnie
Deser
8 osób

Smakowite ciasto kruche, z obłędną masą marcepanową na spodzie i konfiturą pomarańczową z wierzchu. Na Wielkanocnym stole prezentuje się niezwykle okazale, nie znam osoby, której by nie smakował.

Składniki
Kruche ciasto:
mąka pszenna - 200g
mąka ze zmielonych migdałów - 50g
zimne masło, pokrojone w kostkę - 100g
cukier puder - 50g
żółtko - 1szt
szczypta soli
Na wierzch:
marcepan - 200g
bialko - 1szt.
rum - 10ml
konfitura pomarañczowa ETERNO
gorzka czekolada dobrej jakosci - 100g
Sposób przygotowania

Przesianą mąkę, cukier puder i mączkę migdałową (ja użyłam zmielonych migdałów) wymieszaj, zrób wgłębienie w środku i dodaj żółtko, masło pokrojone w kostkę i sól. Dużym nożem posiekaj wszystkie składniki, wymieszaj, delikatnie zagnieć ciasto. Tak przygotowane ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na około 1 godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 5mm, przekładamy do okrągłej tortownicy o średnicy 24cm. Nakłuj widelcem i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180st.C z termoobiegiem lub 190-200st.C bez termoobiegu. Piecz 10-12 minut, ciasto powinno być blade. Nie wyłączaj piekarnika.

Wszystkie składniki masy marcepanowej zblenduj. Przełóż masę do rękawa i za pomocą dekoracyjnej końcówki zrób rozetę na brzegu upieczonego ciasta. Ponownie wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 12-15 minut. Ciasto powinno być złociste. Wystudź.

Na wystudzone ciasto wyłóż konfiturę pomarańczową. Polej roztopioną czekoladą.

UWAGI: Przepis pochodzi z książki Cukiernia Lidla - przepisy mistrza Pawła Małeckiego. Zmodyfikowałam ten przepis o gotową konfiturę ETERNO, ponieważ zależało mi na skróceniu czasu przygotowania, a konfitura ETERNO jest tak wyśmienita, że w tym przepisie sprawdziła się idealnie.

Mazurek pomarańczowy
Mazurek pomarańczowy
Mazurek pomarańczowy
Mazurek pomarańczowy
Mazurek pomarańczowy
Mazurek pomarańczowy

Produkty, które mogą się przydać

Konfitura pomarańczowa
Konfitury
Konfitura pomarańczowa
15.00 PLN

Najnowsze przepisy

Pieczone bakłażany z chrupiącą cieciorką
Pieczone bakłażany z chrupiącą cieciorką
23 Marca , 2018
Tarta z konfiturą malinowo - pigwową
Tarta z konfiturą malinowo - pigwową
23 Marca , 2018
Eton mess z krem na bazie syropu z kwiatów czarnego bzu
Eton mess z krem na bazie syropu z kwiatów czarnego bzu
23 Marca , 2018

Najnowsze aktualności

Patriotyzm konsumencki - wywiad
Czytaj więcej
AGRO POLSKA
Czytaj więcej
Toffeta w wersji EKO
Czytaj więcej

Znajdź nas:

Newsletter

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się już dziś!

Ta strona internetowa chroni twoją prywatność poprzez przestrzeganie EU General Data Protection Regulation (RODO). Nie wykorzystamy Twoich danych w żadnym celu, na który nie wyrażasz zgody. Prosimy o zgodę na korzystanie z anonimowych danych, aby poprawić jakość korzystania z naszej witryny. Polityka cookies