Smakowite ciasto kruche, z obłędną masą marcepanową na spodzie i konfiturą pomarańczową z wierzchu. Na Wielkanocnym stole prezentuje się niezwykle okazale, nie znam osoby, której by nie smakował.
Kruche ciasto: |
mąka pszenna - 200g |
mąka ze zmielonych migdałów - 50g |
zimne masło, pokrojone w kostkę - 100g |
cukier puder - 50g |
żółtko - 1szt |
szczypta soli |
Na wierzch: |
marcepan - 200g |
bialko - 1szt. |
rum - 10ml |
konfitura pomarañczowa ETERNO |
gorzka czekolada dobrej jakosci - 100g |
Przesianą mąkę, cukier puder i mączkę migdałową (ja użyłam zmielonych migdałów) wymieszaj, zrób wgłębienie w środku i dodaj żółtko, masło pokrojone w kostkę i sól. Dużym nożem posiekaj wszystkie składniki, wymieszaj, delikatnie zagnieć ciasto. Tak przygotowane ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na około 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 5mm, przekładamy do okrągłej tortownicy o średnicy 24cm. Nakłuj widelcem i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180st.C z termoobiegiem lub 190-200st.C bez termoobiegu. Piecz 10-12 minut, ciasto powinno być blade. Nie wyłączaj piekarnika.
Wszystkie składniki masy marcepanowej zblenduj. Przełóż masę do rękawa i za pomocą dekoracyjnej końcówki zrób rozetę na brzegu upieczonego ciasta. Ponownie wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 12-15 minut. Ciasto powinno być złociste. Wystudź.
Na wystudzone ciasto wyłóż konfiturę pomarańczową. Polej roztopioną czekoladą.
UWAGI: Przepis pochodzi z książki Cukiernia Lidla - przepisy mistrza Pawła Małeckiego. Zmodyfikowałam ten przepis o gotową konfiturę ETERNO, ponieważ zależało mi na skróceniu czasu przygotowania, a konfitura ETERNO jest tak wyśmienita, że w tym przepisie sprawdziła się idealnie.