Smaczne ciasteczka z kwaskową konfiturą, doskonałe do popołudniowej herbaty. Nie za słodkie, w sam raz na raz.
mąka pszenna - 500g |
jajko - 1szt. |
cukier - 100g |
margaryna lub miękkie masło - 200g |
woda - 2-3 łyżki |
sól - szczypta |
Konfitura pigwowa ETERNO - 1 słoiczek |
Z podanych składników (konfiturę pomiń) zagnieć zwarte, elastyczne ciasto. Włóż do lodówki na min. 30min.
Z przygotowanego ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, na środku każdego z nich zrób wgłębienie za pomocą kciuka. W każdą dziurkę włóż odrobinę konfitury.
Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 15min. w piekarniku nagrzanym do 180st.C.
Wystudź na kratce.