Pyszne, puszyste, ale i chrupiące placki ziemniaczane. Doskonałe na obiad i kolację. Wyśmienicie pasuje do nich salsa paprykowa ETERNO.
ziemianki - 4 szklanki startych na drobnej tarce |
mleko - 300ml |
jajka - 2szt. |
mąka - 4 łyżki |
bułka tarta - 3 łyżki |
drożdże - 15g świeżych |
cukier - 1 łyżeczka |
sól, pieprz - do smaku |
olej rzepakowy - do smażenia |
Salsa paprykowa ETERNO - 1 słoiczek |
Mleko delikatnie podgrzej w garnuszku. Drożdże utrzyj z cukrem i łyżką ciepłego mleka. Odstaw.
Resztę mleka zagotuj. Ziemniaki odciśnij z nadmiaru soku na sitku. Zalej je wrzącą szklanką mleka. Resztą mleka zalej tartą bułkę, dokładnie wymieszaj. Do zaparzonych ziemniaków dodaj żółtka, drożdże, bułkę i mąkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Białka ubij na sztywno. Dodaj do masy. Połączymy z ziemniaczaną masą.
Na rozgrzany tłuszcz wykładaj po łyżce masy. Smaż z każdej strony na złoty kolor. Odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Podaj z salsą paprykową ETERNO.