Drożdżowe rogaliki z konfiturą, delikatne i mięciutkie. Smak dzieciństwa. Z powidłami śliwkowymi lub inną, ulubioną konfiturą.
mąka pszenna - 1kg |
masło - 50dag |
mleko - 250ml |
cukier - 4 łyżki |
świeże drożdże - 10dag |
żółtka - 4szt. |
jajko - 1szt. |
szczypta soli |
Żurawina kresowa z gruszką ETERNO - 1 słoiczek |
Przygotuj rozczyn. Mleko podgrzej w małym rondelku. Przelej do miski. Wkrusz i rozpuść w nim drożdże. Dodaj łyżkę mąki i łyżkę cukru. Dokładnie wymieszaj. W garnku podgrzej niewielką ilość wody. Umieść nad nim miskę z rozczynem. Przykryj bawełnianą ściereczką.
Masło najpierw zagnieć z niewielką ilością mąki. Gdy masa będzie jednolita dołóż resztę mąki, cukier, żółtka, jajko i szczyptę soli. Dodaj rozczyn. Wszystko zagnieć.
Odrywaj po kawałku ciasta. Wałkuj ciasto na kształt koła. Wytnij z ciasta cienkie trójkąty. Na szerszym kawałku trójkąta ułóż konfiturę. Ciasto zwiń ku środkowi, tak aby powstały rogale.
Rogaliki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180st. C przez ok. 10-15 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.