Przepyszna, oryginalna beza z malinami w syropie i piankami Marshmallow. Mocno słodka, krucha na zewnątrz i delikatnie wilgotna w środku.
Beza: |
białka - 5 |
drobny cukier do wypieków - 300g |
ocet winny - 1 łyżeczka |
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka |
szczypta soli |
Na wierzch: |
śmietana kremówka - 300ml |
drobne kolorowe pianki Marshmallow |
słoiczek malin w syropie ETERNO |
Rozgrzej piekarnik do 180 st.C. Naszykuj blachę wyłożoną pergaminem. W mikserze ubij pianę z białek ze szyptą soli. Kiedy piana będzie sztywna dodawaj stopniowo cukier, łyżka po łyżce, aż do momentu, kiedy piana zrobi się sztywna i błyszcząca. Dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszaj. Masę przełóż na blachę, w dosyć zwarty okrąg, boki wyrównaj ku górze łopatką.
Wstaw do nagrzanego piekarnika. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 140 st.C i piecz około 80 minut. Beza powinna się zarumienić, może lekko popękać, ale to tylko doda jej uroku. Na zenątrz powinna być sucha i chrupiąca. Po upływie podanego czasu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw do ostygnięcia. Bezę można z powodzeniem przygotować dzień wcześniej.
Maliny w syropie przełóż na sitko, podstawiając pod spód miskę, żeby nie stracić syropu. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywną masę. Na koniec dodaj odsączone maliny i delikatnie wymieszaj.
Na paterę przełóż bezę,wyłóż na wierzch bitą śmietanę z malinami, polej pozostałym malinowym syropem ze słoiczka, udekoruj piankami marshamllow.