Wyszukaj na stronie:

Beza Pavlova z malinami i piankami Marshmallow

28 Stycznia 2016
Beza Pavlova z malinami i piankami Marshmallow
ok. 1h 40min.
Trudne
Deser
8 osób

Przepyszna, oryginalna beza z malinami w syropie i piankami Marshmallow. Mocno słodka, krucha na zewnątrz i delikatnie wilgotna w środku.

Składniki
Beza:
białka - 5
drobny cukier do wypieków - 300g
ocet winny - 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
szczypta soli
Na wierzch:
śmietana kremówka - 300ml
drobne kolorowe pianki Marshmallow
słoiczek malin w syropie ETERNO
Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 180 st.C. Naszykuj blachę wyłożoną pergaminem. W mikserze ubij pianę z białek ze szyptą soli. Kiedy piana będzie sztywna dodawaj stopniowo cukier, łyżka po łyżce, aż do momentu, kiedy piana zrobi się sztywna i błyszcząca. Dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszaj. Masę przełóż na blachę, w dosyć zwarty okrąg, boki wyrównaj ku górze łopatką.

Wstaw do nagrzanego piekarnika. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 140 st.C i piecz około 80 minut. Beza powinna się zarumienić, może lekko popękać, ale to tylko doda jej uroku. Na zenątrz powinna być sucha i chrupiąca. Po upływie podanego czasu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw do ostygnięcia. Bezę można z powodzeniem przygotować dzień wcześniej.

Maliny w syropie przełóż na sitko, podstawiając pod spód miskę, żeby nie stracić syropu. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywną masę. Na koniec dodaj odsączone maliny i delikatnie wymieszaj.

Na paterę przełóż bezę,wyłóż na wierzch bitą śmietanę z malinami, polej pozostałym malinowym syropem ze słoiczka, udekoruj piankami marshamllow.

Beza Pavlova z malinami i piankami Marshmallow
Beza Pavlova z malinami i piankami Marshmallow
Beza Pavlova z malinami i piankami Marshmallow
Beza Pavlova z malinami i piankami Marshmallow
Beza Pavlova z malinami i piankami Marshmallow
Beza Pavlova z malinami i piankami Marshmallow

Produkty, które mogą się przydać

Maliny w syropie
Owoce w syropie
Maliny w syropie
17.70 PLN

Najnowsze przepisy

Jabłka w cieście z syropem z rokitnika i hibiskusa
Jabłka w cieście z syropem z rokitnika i hibiskusa
28 Stycznia , 2016
Sernik świąteczny
Sernik świąteczny
28 Stycznia , 2016
Herbata świąteczna
Herbata świąteczna
28 Stycznia , 2016

Najnowsze aktualności

Audycja Smaki Mazowsza - o Eterno w Radio Warszawa
Czytaj więcej
Konkurs "Pożegnanie Lata"
Czytaj więcej
II Dzień Cytryn w Słoiku
Czytaj więcej

Znajdź nas:

Newsletter

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się już dziś!

Ta strona internetowa chroni twoją prywatność poprzez przestrzeganie EU General Data Protection Regulation (RODO). Nie wykorzystamy Twoich danych w żadnym celu, na który nie wyrażasz zgody. Prosimy o zgodę na korzystanie z anonimowych danych, aby poprawić jakość korzystania z naszej witryny. Polityka cookies