Smaczne, mięciutkie i mocno aromatyczne muffinki, które długo zachowują wilgotność, dzięki obecności banana. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Warte upieczenia!
dojrzały banan - 1szt. |
jajko - 1szt. |
masło orzechowe - 1/2 szklanki |
miód - 3 łyżki |
ekstrakt waniliowy - 1 łyżka |
mąka pszenna - 180g |
soda oczyszczona - 1/4 łyżeczki |
szczypta soli |
mleczna czekolada pokrojona w drobną kostkę - 100g |
słoiczek mango z wanilią ETERNO |
Rozgrzej piekarnik do 200st.C. Naszykuj formę na mini babeczki, wysmaruj masłem lub wyłóż małymi papilotkami. W jednym naczyniu wymieszaj suche składniki: mąkę, sodę i sól, a w drugim mokre: rozgniecionego widelcem banana, jajko, masło orzechowe, miód i ekstrakt waniliowy. Zawartość obu misek wymieszaj. Dodaj pokrojoną w kostkę czekoladę. Zostaw odrobinę czekolady do ozdobienia wierzchu babeczek. Przygotowana masę przełóż do zagłębień w formie na muffinki. Posyp pozostałą czekoladą. Piecz przez ok. 10min., aż muffinki będą delikatnie brązowe na brzegach. Wystudź. Podawaj polane syropem z kawałkami mango ze słoiczka.