Domowa, smaczna pizza z pikantną salsą paprykową, która doskonale współgra ze słonawym tuńczykiem i serem feta. Dla przełamania smaku dodaliśmy świeżego pomidora. Spróbujcie naszego pomysłu na obiad.
świeże drożdże - 30g |
mąka pszenna - 400g |
szczypta soli |
cukier - 1 łyżeczka |
oliwa z oliwek - 2 łyżki |
woda - 200ml |
Ognista salsa paprykowa ETERNO - 1 słoiczek |
tarta żółta mozzarella - 200g |
tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka |
pomidor - 1szt. |
ser typu feta - 100g |
Wymieszaj składniki ciasta, dokładnie wyrabiaj, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Jeśli masz maszynę do pieczenia chleba, możesz jej użyć do wyrobienia ciasta. Jeśli nie, ciasto przykryj i odłóż na ok. 1,5h w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj na okrągły placek. Przełóż na blachę do pieczenia. Posmaruj salsą paprykową, posyp serem i ułóż ulubione dodatki.
Ciasto piecz przez ok. 20min. w piekarniku nagrzanym do 200st.C.