Do podanego czasu przyrządzania trzeba doliczyć czas namaczania tapioki i chłodzenia deseru!
MLEKO KOKOSOWE - 400ml |
Malina w syropie - 2 łyżki do gotowania tapioki, +parę owoców ze słoika do przybrania gotowego deseru |
TAPIOKA - drobna, 1/4 szklanki |
Migdały - garść do przybrania deseru |
przyprawy - opcjonalnie według swojego uznania |
Tapiokę umyć i zalać wodą. Odstawiamy na ok. 1h.
Mleko zagotować w garnku o grubym dnie. Gdy mleko zacznie się gotować wrzucić tapiokę, dolać 2 łyżki syropu malinowego ze słoiczka i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Trzeba cały czas mieszać, żeby się nie przypaliła. Po dwudziestu minutach zestawić garnek z ognia, przelać do miseczek/szklaneczek i odstawić do przestygnięcia. Wstawić do lodówki, najlepiej na 2 godziny, żeby mocno stężało i się ochłodziło.
Przed podaniem wyłożyć na talerz i ułożyć na wierzch parę malin ze słoika, polać syropem do smaku i posypać migdałami. Można podawać bezpośrednio w pojemniczkach, w których chłodziliśmy deser.
Można poznać, że tapioka jest ugotowana po tym, że kuleczki z białych staną się zupełnie przeźroczyste, nawet w środku.
Możesz użyć innego mleka, np. owsianego, ryżowego, a nawet krowiego, ale wtedy w proporcjach pół na pół.
Wypróbuj inne przetwory, np. Wiśnie w syropie, Truskawki w syropie, według własnej fantazji kulinarnej!