Ulubione chlebki, które pierwszy raz zrobiłam 21 lat temu! Jako młoda mama, szukająca inspiracji w kuchni, znalazłam go w Poradniku Domowym i do dzisiaj jest naszym ulubionym przysmakiem, chociaż staramy się przyrządzać rzadko, ze względu na swoją kaloryczność, ale ciężko się im oprzeć.
Chleb - 8 kromek, najlepiej pszenno - żytni |
Ognista salsa paprykowa - jako dodatek do smarowania |
Żółty ser - 20dag |
Jajka - 6 sztuk |
Olej rzepakowy do smażenia |
Zetrzeć ser na grubej tarce, jajka rozbić i wymieszać, połączyć z serem. Dokładnie wymieszać, żeby starty ser rozprowadził się równomiernie.
Rozgrzać patelnię, wlać olej. Kromki pieczywa wymoczyć w masie jajeczno - serowej, tak, żeby na każdej stronie przywarła równomierna ilość sera, ułożyć na rozgrzanej patelni, smażyć, aż chlebki się zarumienią.
Obsmażyć z dwóch stron, wyjmować na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Przełożyć na półmisek czy talerze i podawać póki ciepłe.
Każdą kromkę posmaruj Ognistą Salsą Paprykową!
Można do masy jajeczno - serowej dodawać różne składniki, np. szynkę pokrojoną w paski, świeżą paprykę pokrojoną w drobną kosteczkę, cebulkę. Za każdym razem otrzymamy inną wersję chlebków.
Ten przepis można również znaleźć pod nazwą: Tosty Francuskie, często w tym przepisie do ciasta dodane jest jeszcze mleko, ale dla mnie jest zupełnie zbędne.
Najlepiej jest użyć czerstwego pieczywa, dlatego najlepiej jest mieć ten przepis pod ręką, jak zostanie nam dużo pieczywa i nie chcemy go wyrzucać!