Wyszukaj na stronie:

Chlebki z Ognistą Salsą Parykową

29 Stycznia 2018
Chlebki z Ognistą Salsą Parykową
ok. 20min.
Łatwe
Przekąska
4 osoby

Ulubione chlebki, które pierwszy raz zrobiłam 21 lat temu! Jako młoda mama, szukająca inspiracji w kuchni, znalazłam go w Poradniku Domowym i do dzisiaj jest naszym ulubionym przysmakiem, chociaż staramy się przyrządzać rzadko, ze względu na swoją kaloryczność, ale ciężko się im oprzeć.

Składniki
Chleb - 8 kromek, najlepiej pszenno - żytni
Ognista salsa paprykowa - jako dodatek do smarowania
Żółty ser - 20dag
Jajka -  6 sztuk
Olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania

Zetrzeć ser na grubej tarce, jajka rozbić i wymieszać, połączyć z serem. Dokładnie wymieszać, żeby starty ser rozprowadził się równomiernie.

Rozgrzać patelnię, wlać olej. Kromki pieczywa wymoczyć w masie jajeczno - serowej, tak, żeby na każdej stronie przywarła równomierna ilość sera, ułożyć na rozgrzanej patelni, smażyć, aż chlebki się zarumienią.
Obsmażyć z dwóch stron, wyjmować na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Przełożyć na półmisek czy talerze i podawać póki ciepłe.
Każdą kromkę posmaruj Ognistą Salsą Paprykową!

Wskazówki

Można do masy jajeczno - serowej dodawać różne składniki, np. szynkę pokrojoną w paski, świeżą paprykę pokrojoną w drobną kosteczkę, cebulkę. Za każdym razem otrzymamy inną wersję chlebków.

Ten przepis można również znaleźć pod nazwą: Tosty Francuskie, często w tym przepisie do ciasta dodane jest jeszcze mleko, ale dla mnie jest zupełnie zbędne.

Najlepiej jest użyć czerstwego pieczywa, dlatego najlepiej jest mieć ten przepis pod ręką, jak zostanie nam dużo pieczywa i nie chcemy go wyrzucać!

Chlebki z Ognistą Salsą Parykową
Chlebki z Ognistą Salsą Parykową
Chlebki z Ognistą Salsą Parykową

Produkty, które mogą się przydać

Ognista salsa paprykowa
Wytrawne przetwory
Ognista salsa paprykowa
11.00 PLN

Najnowsze przepisy

Arabski mleczny pudding
Arabski mleczny pudding
29 Stycznia , 2018
Agrestowe ciasto kruszonkowe
Agrestowe ciasto kruszonkowe
29 Stycznia , 2018
Domowy kisiel z syropu z czarnego bzu
Domowy kisiel z syropu z czarnego bzu
29 Stycznia , 2018

Najnowsze aktualności

Patriotyzm konsumencki - wywiad
Czytaj więcej
AGRO POLSKA
Czytaj więcej
Toffeta w wersji EKO
Czytaj więcej

Znajdź nas:

Newsletter

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się już dziś!

Ta strona internetowa chroni twoją prywatność poprzez przestrzeganie EU General Data Protection Regulation (RODO). Nie wykorzystamy Twoich danych w żadnym celu, na który nie wyrażasz zgody. Prosimy o zgodę na korzystanie z anonimowych danych, aby poprawić jakość korzystania z naszej witryny. Polityka cookies