Wystarczy, że masz pod ręką ulubioną konfiturę i ciasto francuskie, a żaden gość Cię nie zaskoczy. Możesz nawet przy nim, w ciągu paru minut przygotować słodką przekąskę! W czasie kiedy ciasteczka będą się piekły akurat zdążysz przygotować do nich herbatę lub kawę.
Ciasto francuskie |
EKO Czerwone pomarańcze |
Konfitura Carska Figa z Makiem |
Cukier puder do posypania |
Rozwinąć ciasto francuskie, pokroić w proporcjonalne kwadraty (mniej więcej 10x10cm). Resztę ciasta, nierównomierne kawałki - wykorzystać do konfitury.
Na każdym kwadracie ciasta ułożyć plaster pomarańczy, wyjęty prosto ze słoiczka, niespecjalnie odsączony.
Na pozostałe kawałki ciasta, które zostały po wycięciu kwadratów ułożyć po łyżeczce konfitury i zawinąć jak się da. Naprawdę nie trzeba starannie zaklejać, ciastka i tak i tak wyjdą!
Nagrzać piekarnik do 180st.C. Piec przez około 15 minut, do momentu kiedy ciasto się zarumieni.
Wyjąć z piekarnika, oprószyć mąką, podawać póki ciepłe.
Można wykorzystać inne owoce w syropie lub konfitury według własnej fantazji kulinarnej! Dzięki temu za każdym razem będziesz mieć inny smak.
Jak masz więcej czasu, możesz podokładać różne przyprawy, np. posypać surowe ciasto wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów.