Wyszukaj na stronie:

Mąka i krwiożerczy GLUTEN, czyli ciekawostki z roślinnej kuchni

02 Kwietnia 2021
Mąka i krwiożerczy GLUTEN, czyli ciekawostki z roślinnej kuchni

Mąka i krwiożerczy GLUTEN , czyli ciekawostki z roślinnej kuchni

Mąka pszenna w większości kojarzy się z glutenem, który w ostatnich czasach nie cieszy się dobrą sławą.

Znajdą się jednak zwolennicy tego magicznego tworu, będącego niczym innym jak mieszaniną składającą się w większości z białek – prolamin i glutelin. W połączeniu z wodą tworzą one plastyczną strukturę, czyli po prostu ciasto.

Co ciekawe, gluten podbił świat kuchni wegańskiej!

Pojawia się on w formie popularnie nazywanej SEITANEM, który najczęściej wykorzystywany jest między innymi do zamienników mięsa.

Aby uzyskać czysty gluten należy przygotowane (z wody i mąki) ciasto ugniatać pod delikatnym strumieniem wody lub w misce, wypłukując z niego skrobię.

Kiedy ciasto zmniejszy swoją objętość i zmieni konsystencję oraz kolor należy przełożyć je do garnka i gotować przez około 60 minut.

Seitan można marynować, gotować w różnego rodzaju zalewach i wykorzystywać naprawdę na wiele sposobów!

Jeśli z jakichś powodów NIE możesz spożywać glutenu – nie ma się czym martwić

Na szczęście na rynku pojawia się coraz więcej rodzajów mąki, w tym takich bez glutenu. Ważne jest jednak, by wiedzieć jak ich używać.

Stosując mąki bezglutenowe często tworzy się ich mieszanki. Najłatwiej będzie to zrozumieć dzieląc je na kilka rodzajów:

  • mąki uniwersalne, stosowane najczęściej jako baza do wszelkich wypieków czy dań. Zaliczyć do nich można np.: mąkę gryczaną, owsianą, ryżową czy jaglaną;
  • mąki kleiste, drobno mielone, charakteryzujące się dużą zawartością skrobi i gładką strukturą. Są to między innymi: mąka ziemniaczana, kukurydziana, z tapioki. Dodatek tego typu mąki sprawi, że ciasto będzie ładnie się kleić, jednak należy pamiętać, że przez jej nadmiar z piekarnika wyciągniecie zakalec!;
  • mąki strączkowe, o intensywnym smaku i zapachu. Warto wykorzystać je jako baza do panierki lub wytrawnych naleśników. Można też dodać odrobinę do placków ziemniaczanych czy zagęszczać nią zupy i sosy. Moja ulubiona mąka strączkowa, to mąka z ciecierzycy.

Mąka pojawia się wśród wielu niezbędnych składników naszej Vege Spiżarki! Na jej półkach znajdziecie między innymi ‘nie’codzienne przyprawy, jak np. czarną sól czy płatki drożdżowe, dym wędzarniczy w płynie, ekologiczny bulion warzywny, naturalne oleje, a nawet dodatki do przygotowania domowego sushi! Zajrzyjcie do naszegoEternoSklepna Allegro.

 

Zapisz

Najnowsze przepisy

Wegetariańska tortilla z ognistą salsą
Wegetariańska tortilla z ognistą salsą
02 Kwietnia , 2021
Panna Cotta z konfiturą truskawkową
Panna Cotta z konfiturą truskawkową
02 Kwietnia , 2021
Racuszki z jabłkami
Racuszki z jabłkami
02 Kwietnia , 2021

Najnowsze aktualności

Nowość - pompka do syropów 500 ml
Czytaj więcej
Zapraszamy na targi WorldFood Poland
Czytaj więcej
Kampania edukacji ekologicznej 2020
Czytaj więcej

Znajdź nas:

Newsletter

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się już dziś!

Ta strona internetowa chroni twoją prywatność poprzez przestrzeganie EU General Data Protection Regulation (RODO). Nie wykorzystamy Twoich danych w żadnym celu, na który nie wyrażasz zgody. Prosimy o zgodę na korzystanie z anonimowych danych, aby poprawić jakość korzystania z naszej witryny. Polityka cookies